Un dels mossos que van carregar contra els indignats de Barcelona admet que va clavar "innombrables" cops

El subinspector dels antiavalots que va ser condemnat per pegar a David Fernández torna a declarar davant la jutge

 

  / ARXIU / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

El subinspector dels Mossos Jordi Arasa va admetre ahir davant la jutge que va pegar «innombrables» vegades amb la porra als indignats que el 2011 es van oposar al desallotjament de l’acampada a la plaça de Catalunya de Barcelona i va argumentar que ho va fer per defensar-se de la «violència» dels activistes. També va suggerir que la sang que mostraven els concentrats podia ser pintura.

    L’operació, que al seu dia va motivar la imputació de l’exdirector dels Mossos Manel Prat, es va iniciar amb el propòsit de netejar la plaça de Catalunya, on els indignats feia setmanes que estaven acampats, i va derivar en càrregues policials contra els activistes que, asseguts a terra i amb els braços alçats, es resistien a l’accés a la plaça per part de la policia, unes imatges que van fer la volta al món.

    Arasa, que el 2014 va ser condemnat per haver pegat a l’exdiputat de la CUP David Fernàndez en aquella mateixa concentració, va declarar com a investigat davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Barcelona, que ha reobert la causa per les càrregues en la intervenció policial del 27 de maig del 2011 a la capital catalana.

VISIONAT DE VÍDEOS / Precisament, Arasa va visionar al jutjat vuit vídeos gravats per mitjans de comunicació i pels mateixos indignats sobre les càrregues a la plaça i va apuntar que la sang que mostraven els concentrats a les mans i a la cara podria ser «pintura» de color vermell.

    El subinspector, que va dirigir el dispositiu de les unitats antiavalots a la plaça, va ser citat a declarar com a investigat per un informe pericial d’aquells vídeos, que conclou que podria ser l’autor dels cops de porra a cinc concentrats, un dels quals va resultar ferit al cap i va rebre diversos punts de sutura.

ZONES PROHIBIDES / Arasa es va reconèixer com un dels antiavalots gravats a les imatges (portava la visera del casc aixecada pràcticament tota l’estona), però va negar que fos el mosso que apareix pegant amb la porra als concentrats en zones del cos prohibides pels protocols policials, que estableixen que la defensa només es pot fer servir de cintura cap avall.

    No obstant, el subinspector no va tenir manies a reconèixer que en «innombrables» ocasions va pegar als manifestants, perquè eren violents i agredien al seu torn els agents, encara que només a la tíbia i després de rebre l’autorització dels seus caps.

Notícies relacionades

    Segons Arasa, l’ús de la força per part dels agents va ser «la mínima possible» per «guanyar l’espai» de la plaça on estaven concentrats els indignats, i la necessària per desallotjar els activistes de l’acampada, que, segons va dir, s’havien negat a abandonar-la de forma pacífica.

    El subinspector, únic condemnat fins ara per les càrregues policials a l’acampada, va poder ser identificat i investigat en la causa després que en el judici per apallissar David Fernàndez admetés que era «molt probable» que li pegués amb la seva defensa.