Denunciat un marista per abusos des dels anys 70 fins als 90 en dos col·legis de Barcelona

L'orde religiós es limitava a canviar de centre el docent quan rebia queixes de les famílies, segons els tres denunciants, dos homes i una dona

V., de 54 anys, exalumne del germà marista A. B. a l’escola de Sants-les Corts, relata els abusos sexuals de què va serr víctima quan tenia 10 anys. / GUILLEM SÀNCHEZ / ANA C. BAIG

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els professors de dos col·legis dels Maristes a Barcelona acusats d'abusar sexualment dels seus alumnes ja són set. Després dels sis denunciats els últims dies, el setè és un germà de l'orde religiós, docent de llengua i literatura castellana i amb les inicials A. B., que va ser a principis dels anys 70 al col·legi de primària de Sants-les Corts i va exercir fins a començaments dels 90 al centre de La Immaculada, a l'Eixample. EL PERIÓDICO ha localitzat tres exalumnes que denuncien haver patit abusos sexuals per part d'aquest professor els anys 1972, 1982 i 1994, respectivament. Un d'ells ja ha denunciat els fets telemàticament als Mossos d’Esquadra i pròximament anirà a una comissaria per formalitzar l'acusació.

Segons el relat d'aquestes persones, les tres famílies van recórrer a les direccions dels dos centres per queixar-se dels abusos soferts pels seus fills. Els Maristes es van limitar a moure el docent A. B. d'una escola a una altra a mesura que arribaven queixes contra ell. No el van apartar de l'ensenyament, ni mai el van denunciar a la policia.

PRIMERA ALARMA

Aquest germà marista va començar la seva carrera docent al col·legi de Sants. Segons recorda la primera víctima (V.), un home que ara té 54 anys, A. B. el treia de la classe i el portava, a través d'“un passadís molt llarg”, a una habitació de la planta inferior. Allà, sense “deixar de parlar-li”, li demanava que se li assegués a la falda, li abaixava els pantalons i els calçotets “fins als turmells” i li tocava els genitals.

Han passat “més de 40 anys”, però V. estima que allò es va devia repetir “en tres o quatre ocasions”. Estudiava cinquè d'EGB i tenia 10 anys, però després de quedar-se tot sol amb A. B. notava que alguna cosa del que li feia el professor “el feia sentir-se malament”. Una nit l'hi va explicar a la seva mare, i ella es va reunir amb la direcció del centre de Sants. Quan va tornar a casa, sense que el seu pare en sabés res, li va prometre al seu fill que aquell professor “no el tornaria a tocar mai”. Al cap de pocs dies, A. B. va abandonar el col·legi. “Estic segur que se'n va anar a causa de les queixes de la meva mare”.

SEGONA ALARMA

Però el professor A. B. no va deixar l'ensenyament després de les queixes d'aquesta família, senzillament va canviar de centre marista i va seguir fent classes. Després de sortir de Sants, va estar en centres de Madrid i Igualada. A principis dels anys 80 ja havia tornat a Barcelona, al col·legi de La Immaculada, a l'Eixample. Allà va abusar de la segona víctima localitzada per aquest diari.

Aquest segon home, S., ara té 45 anys i durant el curs 1982-83 va patir els mateixos tocaments que denuncia V. El germà A. B. el sorprenia als vestidors, quan s'acabaven els entrenaments. Se li asseia al costat, al banc, i feia amb ell exactament el mateix que descriu V.: el despullava de cintura cap avall i li grapejava els genitals. Mentre duraven els tocaments, li parlava amb veu “suau” per “guanyar-se” la seva confiança. La tercera vegada que va patir aquests abusos, S. va reunir el valor per parlar amb els seus pares. O potser va ser al revés, potser van ser els pares els que van aconseguir arrencar-l'hi perquè el veien “trist”. Del que està segur és que ho va explicar tot.

Els pares es van reunir amb la direcció de La Immaculada. Després de la trobada, li van dir al fill que el col·legi s'havia “compromès a prendre mesures”. A. B. va deixar aquesta escola de l'Eixample poc temps després. “Ens van dir que se n'havia anat a formar part d'una de les missions que l'orde cristià té a Llatinoamèrica”, recorda S. No obstant, la realitat és que va marxar un any --i potser una mica més-- a Roma, tal com ha precisat A. B. a aquest diari en una entrevista. Després d'aquest parèntesi, va tornar al mateix col·legi de La Immaculada. I va seguir impartint classes.

LA TERCERA ALARMA

Notícies relacionades

Durant el curs 1993-94 va tenir lloc l'incident que--segons sembla-- va apartar definitivament de l'ensenyament A. B. quan tenia 56 anys d'edat. Aquesta vegada la víctima, L., era una nena. Tenia 12 anys, feia setè d'EGB a La Immaculada i els seus pares acabaven de divorciar-se. Les notes, que fins aleshores eren una col·lecció “d'excel·lents”, van empitjorar de sobte. El seu tutor, A. B., va percebre el canvi i “un divendres”, quan van finalitzar les classes del matí, li va demanar que es reunís amb ell mentre la resta d'alumnes anava “al primer torn del menjador”. El professor “va tancar amb clau l'aula i va apagar la llum”, la va acorralar contra la pissarra i, després de preguntar-li insistentment sobre les lliçons de sexualitat que s'impartien al curs, li va tocar un dels pits. La nena va aconseguir fugir posant-se “a cridar”.

La direcció va mirar de convèncer la seva mare que tot es tractava d'un “malentès” fruit de la “imaginació” de la seva filla, de qui va subratllar que “vestia de manera provocativa”. Avui, la dona, asseguda al costat de la filla, que ara té 35 anys, assegura que aquells comentaris del director li resulten “encara més fastigosos” que l'actuació d'A. B.