El Parlament exigirà a la Generalitat enfortir les mesures antipederàstia arran de l'escàndol dels Maristes

El ple debat aquesta setmana com millorar la formació dels professors i com protegir els que denunciïn un cas

Una moció de Catalunya Sí que es Pot també planteja que s'estableixi un quadro de sancions per incomplir els protocols

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El debat sobre com acabar amb la pederàstia, com detectar una possible víctima, com actuar quan es confirma que un nen ha sigut víctima d'abusos sexuals per part d'un adult i com coordinar tots els agents encarregats de protegir el menor, desembarca aquesta setmana al Parlament. Serà amb tota probabilitat dijous, quan el ple de la Cambra catalana voti una moció presentada per la diputada Gemma Lienas, de Catalunya Sí que es Pot (CSP), i sorgida arran de l'escàndol dels Maristes. La moció, que té altes probabilitats de ser aprovada, preveu reclamar a la Generalitat que, entre altres mesures, endureixi els mecanismes per eradicar, d'una vegada per sempre, els maltractaments comesos contra menors.

"El problema no és que els dos protocols oficials que hi ha actualment, el document marc del Síndic de Greuges del 2006 i el protocol específic d'Ensenyament del 2012, siguin insuficients, no... Del que es tracta és que siguin de compliment obligat, que una administració o una entitat no pugui dir que un cas d'abusos no l'afecta perquè no sabia el protocol", assenyala Lienas, que aquests dies està negociant amb la resta de grups polítics sobre les possibles esmenes a aquesta proposta.

Gemma Lienas

diputada catalunya sí que es pot

"Els protocols haurien de ser d'obligat compliment, que ningú pugui dir que un cas no l'afecta perquè no sap què s'ha de fer"

"En la part fonamental, que és l'esforç extraordinari que s'ha de fer per garantir la protecció dels menors, crec que hi estem tots d'acord, que trobarem prou complicitats", indica Josep Maria Forné, el diputat de Junts pel Sí (JxSí) que s'encarregarà d'exposar la postura del seu grup en el ple del Parlament.

A l'espera de concretar les seves aportacions a la moció de CSP, Forné assenyala que una de les preocupacions de JxSí passa, per exemple, per "millorar la coordinació administrativa" quan es detecta un cas de pederàstia en l'àmbit educatiu. Amb tot, precisa el diputat, "no s'ha de perdre de vista que els abusos a menors no es produeixen ni principalment ni majoritàriament a les escoles", i recorda que "el 80% dels casos segueixen registrant-se, lamentablement, en l'àmbit familiar". 

Josep Maria Forné

diputat junts pel sí

"Trobarem les complicitats necessàries per garantir la protecció dels menors i millorar la coordinació administrativa"

UN SILENCI QUE FA POR

Sigui com sigui, sentencia Laura Vílchez, diputada de Ciutadans i portaveu del seu grup en l'àrea d'Infància, "hi ha molts assumptes per resoldre al voltant de la pederàstia, com per exemple què passa quan l'abusador d'un menor està en el col·legi, o per què es coneix tan poc el protocol d'Ensenyament, per més que digui la consellera que el document s'envia cada inici de curs a totes les escoles". "¿O qui sap que existeix el telèfon Infància Respon, que la direcció general d'Infància de la Generalitat ha habilitat perquè es denunciïn casos de maltractaments a menors?", afegeix.

"S'ha d'acabar amb el silenci que envolta aquests temes, un silenci que fa por", subratlla Vílchez, que coincideix amb la denúncia del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que en el cas del pederasta confés Joaquim Benítez, afirma que "els protocols han fallat estrepitosament". El seu partit, Ciutadans, aposta perquè la revisió d'aquests documents incideixi, especialment, "a incloure sistemes de prevenció des de les etapes escolars inicials" i per invertir "en una formació més gran dels professors sobre aquests temes".

Laura Vílchez

DIPUTADA CIUTADANS

"¿Per què no se sap el protocol d'Ensenyament, encara que digui la consellera que l'envia cada inici de curs a totes les escoles?"

ESPAIS DE CONFIANÇA

Notícies relacionades

Trencar el tabú dels abusos sexuals a menors també és un dels propòsits de la moció. "El 85% d'aquests abusos es produeixen en espais de confiança per al nen, principalment a casa, però també a l'escola, en clubs esportius, en campaments i colònies o en classes de catequesi, perquè són llocs on, si una persona té tendències pederastes, pot accedir més fàcilment a les seves víctimes. I s'hi ha de posar fi", clama la diputada Lienas, que demana "una especial atenció per a menors amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental, ja que són una població de risc".

La moció de CSP preveu, així mateix, que professors, educadors, monitors o catequistes "tinguin la seguretat jurídica necessària per denunciar un cas", indica la parlamentària. Ara, prossegueix, "aquests treballadors estan, moltes vegades, davant d'una certa indefensió, ja sigui perquè es juguen la feina o perquè els tràmits són tan farragosos que es corre el risc que acabin desistint". Lienas també reclama que es fixin, per escrit, les sancions contra els que incompleixin els protocols.

 

  / JULIO CARBÓ