INVESTIGACIÓ JUDICIAL

El fiscal denuncia per estafa vuit policies de Santa Perpètua

Els agents autoritzaven o cobraven gratificacions o plusos per serveis no realitzats

cmontanyes32956893 160227190636

cmontanyes32956893 160227190636

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

la Fiscalia de Sabadell ha presentat una denúncia per presumpta falsedat en document oficial i estafa contra vuit membres de la policia local de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), entre aquests quatre comandaments, per haver autoritzat o percebut entre el 2010 i el 2014 quantitats de diners en concepte de gratificacions i plusos salarials per serveis que no prestats. El perjudici econòmic per al consistori és de 56.000 euros. Un jutjat de Sabadell està tramitant el cas.

La investigació es va iniciar arran de la denúncia davant la fiscalia l’any 2014 d’un delegat sindical. L’acusació pública va recollir durant diversos mesos documentació i proves que avalessin la possible comissió d’un delicte i, finalment, a mitjans de desembre del 2015 va remetre el cas als jutjats de Sabadell, que són competents per instruir el cas. Les fonts jurídiques consultades han assegurat a aquest diari que el jutge que s’ha fet càrrec del tema està citant a declarar persones vinculades amb la presumpta falsedat i estafa.

BENEFICI ECONÒMIC / La denúncia de la fiscalia, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, destaca que els denunciats van actuar amb «ànim d’obtenir un benefici econòmic» i van incomplir els acords que regulen les condicions de treball dels funcionaris de l’Ajuntament de Santa Perpètua. Aquesta normativa estableix els requisits per a l’acreditació i aplicació de plusos i complements salarials. Doncs malgrat conèixer aquests acords, els policies locals denunciats «van convenir a interessar» que el consistori els pagués unes sumes de diners per serveis que no havien fet.

Per «obtenir aquests propòsits», manté la fiscalia, els denunciats van emplenar «mentiderament» els impresos d’hores mensuals que els policies locals han d’omplir per justificar els serveis subjectes a reconeixement i retribució en concepte de gratificacions, plusos i altres incentius. En aquests documents, els ara acusats hi van incloure jornades, hores o tasques que no s’havien portat a terme.

Notícies relacionades

BUTLLETA D’ESTAT / El contingut d’aquestes butlletes d’estat es recollia, al seu torn, en altres impresos que confeccionava el subcap de la policia local, J. E. L., i que firmava el seu superior, F. D. A. que, d’aquesta manera, en validava les dades, malgrat «saber» que aquests documents «no s’ajustaven a la realitat».

Després, el llavors regidor de Seguretat Ciutadana i el que era tinent d’alcalde d’Organització de Serveis Econòmics de l’Ajuntament subscrivien els impresos, «confiats en la bondat de les dades» pel control que n’havien de fer el cap i el subcap  de la policia local. Finalment, l’àrea de recursos humans els incloïa a les nòmines.