INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Comencen a declarar 47 metges imputats per les pròtesis de Traiber

L'expresident del Col·legi de Metges de Barcelona Miquel Vilardell afirma que mai ha tingut res a veure amb les irregularitats de l'empresa de Reus

icoy32819749 gra315  reus  tarragona  16 02 2016   el doctor mi160216180033

icoy32819749 gra315 reus tarragona 16 02 2016 el doctor mi160216180033 / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts

Els primers metges entre el mig centenar d'especialistes investigats (abans imputats) pel cobrament de presumptes comissions irregulars per la compra o implants de pròtesi de l'empresa Traiber han començat a declarar aquest dimarts davant el jutge Diego Álvarez de Juan, que instrueix el cas als jutjats de Reus. Entre els primers a passar pel jutjat d'Instrucció número 3 de Reus hi ha Miquel Vilardell, que va ser president del Col·legi de Metges de Barcelona entre el 2010 i el 2014, i ha manifestat que està “molt tranquil” després de defensar el seu honor davant el jutge.

Vilardell i Enrique Rodríguez, cap clínic de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, han explicat a la sortida dels jutjats que els seus noms s'han relacionat amb el cas pel simple fet d'aparèixer en les anotacions d'una agenda de Luis Márquez, propietari de l'empresa Traiber. Tots dos han negat tenir res a veure amb les irregularitats que s'estan investigant. “Estic molt tranquil”, ha insistit Vilardell.

47 INVESTIGATS

Aquest dimarts també ha declarat el cap de Traumatologia de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, Josep Giné, que no ha volgut donar explicacions als periodistes. Tots tres són a la llista de 47 cirurgians ortopèdics i d'altres especialitats, de més de 20 hospitals catalans, investigats des de mitjans de desembre per la seva presumpta participació en el cobrament de comissions il·legals i col·locació de pròtesi de genoll i maluc de l'empresa Traiber. L'acte judicial detalla que alguns dels imputats fins i tot podrien haver realitzat pressions als òrgans de contractació hospitalaris perquè “es col·loquessin pròtesi de manera indeguda”.

Vilardell ha manifestat que ningú de Traiber es va posar en contacte amb ell. També ha destacat que encara que no hagués sigut així, la comissió deontològica del Col·legi de Metges “vetlla perquè la praxi mèdica sigui la correcta”. L'expresident de l'òrgan col·legial dels metges de Barcelona ha recordat que havia sol·licitat declarar amb urgència davant el jutge per defensar la seva innocència. També Rodríguez s'ha defensat a l'assenyalar que “mai ha col·locat una pròtesi de Traiber” ni coneixia els responsables de l'empresa reusenca ja sense activitat.

UNA DOTZENA DE DELICTES

Notícies relacionades

El jutge acusa els imputats de participar en presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics, alteració del preu en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, suborn, omissió del deure perseguir delictes, delicte societari, frau a l'administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, contra la salut pública i blanqueig de capitals. “Una cosa queda clara: ja el 2008 hi havia problemes amb les pròtesis i l'instrumental de Traiber, així com amb alguna inspecció de sanitat”, explica l'acte judicial.

Emili Ortiz, advocat d'una trentena d'afectats per la col·locació de pròtesis defectuoses, ha explicat que cap dels metges que han declarat avui van intervenir els pacients afectats. També ha assenyalat que és molt probable que el jutge acabi desvinculant del cas alguns dels investigats si es confirma que no hi ha prou indicis per acusar-los. En els pròxims dies estan citats a declarar la resta d'imputats d'aquesta causa separada del ‘cas Innova’, que investiga presumptes irregularitats en l'antic conglomerat d'empreses municipals de Reus.

Temes:

Cas Innova