PEDERÀSTIA A BARCELONA

Les víctimes demanen que s'anul·li la llibertat condicional de Benítez

Els Maristes es personaran com a acusació particular en tots els casos

Manuel B. recorda que sense la seva denúncia podria seguir mantenint contacte amb menors

L’advocat Ibán Benítez amb el seu representat Manuel B., que ha denunciat els abusos al seu fill. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Manuel B. i el seu fill, víctima dels abusos sexuals que va patir per part de Joaquim Benítez al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, han presentat un recurs davant l'Audiència de Barcelona per recórrer la decisió del jutge de deixar-lo en llibertat amb càrrecs. 

El seu advocat, Ibán Fernández, ha aclarit que l'escrit es basa en la gravetat dels delictes que ha confessat -comporten de 13 a 15 anys de pena de presó cada un-, en el perill de fuga per la proximitat amb la frontera francesa i en el fet que si disposa de material pedòfil amagat podrà esborrar-lo abans que els Mossos d'Esquadra el vagin a buscar. 

Manuel ha recordat, en una roda de premsa convocada aquest dijous al matí, que si ell no hagués denunciat Benítez, aquest hauria pogut seguir ara mateix en contacte amb menors, com a monitor, una feina que ha exercit després d'abandonar el col·legi el 2011.

Per la seva banda, la cúpula directiva dels Maristes de Sants-les Corts, integrada pel director del col·legi, Raimon Novell, el president de la Fundació Champagnat, entitat titular del centre, Gabriel Villa-real, i el vicari provincial Pere Ferré, ha negat que el col·legi estigués al corrent dels casos d'abusos sexuals que va destapar Manuel, un pare que va denunciar a EL PERIÓDICO els abusos que havia patit el seu fill per part del professor de gimnàstica Joaquim Benítez el 2013. I han anunciat que el col·legi es personarà com a acusació particular en tots els casos que es denunciïn.

"No havíem trobat evidències ni hem tingut constància dels fets fins a la denúncia", ha afirmat Ferré en una entrevista a El matí' de Catalunya Ràdio. "La consternació ha sigut total. No en teníem constància fins que la família denuncia els fets", ha afegit Novell.

Novell també ha negat que el col·legi incomplís el protocol i silenciés els abusos, com publica EL PERIÓDICO, que ha sabut que a la direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència (DGAIA) de la Generalitat no li consta haver rebut mai comunicació oficial dels casos de pederàstia comesos en aquesta escola religiosa. "Crec que no hem incomplert el protocol en cap moment. Sempre hem volgut complir la llei", ha afirmat el director del centre.

El director del col·legi ha carregat contra els mitjans de comunicació i els ha acusat de "dir moltes falsedats". "S'han dit moltes falsedats. Ja ens estan jutjant", ha criticat Novell, abans d'afegir que els professors i directius del col·legi no hi són per jutjar. "No som jutges ni policies. La nostra funció és pedagògica", ha afirmat.

Notícies relacionades

En aquesta línia, Gabriel Villa-real, de la Fundació Champagnat, ha reclamat unitat i confiança: "Hem d'anar units amb Ensenyament, amb determinació. No podem dubtar ni sospitar els uns dels altres", ha afirmat en un moment que Ensenyament es planteja retirar el concert al col·legi.

Novell ha revelat que els Mossos d'Esquadra els han demanat informació de quatre treballadors del centre: de Joaquim Benítez, d'A. F., de M. M. i d'un monitor del menjador