ESCÀNDOL EN UN COL·LEGI DE BARCELONA

Els Maristes es van negar a parlar amb els Mossos sobre el pederasta confés

El director del centre de les Corts va rebutjar informar-los sobre la denúncia d'abusos sexuals del 2011

La jutge no va obligar el centre a contestar i va arxivar el cas definitivament contra l'opinió del fiscal

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El director del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts el 2011, Francesc Xavier Giné Arnella, es va negar a facilitar als Mossos cap dada sobre l'aleshores professor de gimnàsticaJoaquín Benítez, ni sobre els abusos sexuals que havia comès aquell mateix any contra un alumne i que el pederasta havia confessat a la direcció de l'escola, segons consta en la causa judicial contra el docent, a qui ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquell cas va ser posat en coneixement de la Fiscalia de Menors per l'orde religiós i va acabar en un jutjat de Barcelona que, sis mesos després, el va arxivar perquè els pares de l'estudiant no es van veure amb cor de presentar denúncia.

El vicari provincial dels Maristes, Francesc Ferré Jodra, es va personar a la Fiscalia de Menors de Barcelona el 14 de juny del 2011 per denunciar que dies abans, el 7 de juny, s'havia presentat en l'escola el pare d'un alumne de 3º d'ESO per explicar que, ese mateix dia, Benítez havia “realitzat tocaments als genitals” al seu fill en el despatx i després “s'havia masturbat”. El professor, segons consta en aquesta compareixença de menys d'un foli, va firmar a continuació el seu "baixa voluntària” en el centre.

La Fiscalia de Menors va remetre aquesta denúncia als jutjats perquè l'acusat era un adult. El cas va caure en mans del Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona. La magistrada Silvia López Mejía va obrir un procés el 28 de setembre del 2011 i va oficiar els Mossos perquè investiguessin. El primer que van fer els agents va ser anar a veure el director Giné.

FALTA DE COL·LABORACIÓ

Els agents li van sol·licitar la identitat completa de Benítez, ja que només disposaven del nom i un cognom (faltaven l'adreça i altres informacions). “El senyor Giné s'ha negat a facilitar cap dada relacionada amb els fets”, van informar els policies a la jutge en un atestat. I la magistrada tampoc va fer res per obligar la direcció del centre a facilitar la informació que necessitaven els investigadors.

Els mossos també es van entrevistar amb els pares de la víctima per comentar-los els passos a seguir. Els progenitors van manifestar que els fets que consten en la denúncia són els que els va relatar el seu fill, però van considerar que iniciar un procés penal podria perjudicar el menor. Per aquesta raó van renunciar a presentar la denúncia. Així, el fiscal va demanar el sobreseïment provisional de la causa, per si els pares canviaven d'opinió o sorgia algun altre indici relatiu al cas. No obstant, la jutge va arxivar l'assumpte definitivament, de manera que va quedar tancada qualsevol possibilitat de reobrir la investigació.

RECURS CONTRA LA LLIBERTAT

Notícies relacionades

Les diligències per la denúncia del 2011 s'han incorporat a les que instrueix el jutjat que investiga ara Benítez, que està en llibertat provisional. Precisament, l'advocat Ibán Fernández, que representa Manuel B., el primer pare que exerceix l'acusació contra l'exprofessor, ha presentat un recurs davant l'Audiència de Barcelona en què reclama que el pederasta confés ingressi a la presó.

Els arguments de la defensa són que Benítez ha confessat, almenys, un delicte que comporta una pena de 13 anys i mig de presó (si hi ha més casos la condemna augmenta, encara que el compliment seria com a màxim de 20 anys de presó), el risc de fuga (va comentar en l'entrevista amb EL PERIÓDICO que se n'aniria a un lloc on ningú el conegués), la possible destrucció de material pedòfil i que l'imputat va estar en contacte amb menors després de sortir dels Maristes.