Els Maristes van infringir el protocol i van callar els abusos davant la Generalitat

Almenys cinc professors i un monitor del centre de Sants-les Corts han sigut denunciats davant els Mossos

Ensenyament avisa l'orde que perdrà la subvenció pública si és condemnada per ocultació

abertran32722077 barcelona  09 02 2016 entrada del colegio de los m160209123402

abertran32722077 barcelona 09 02 2016 entrada del colegio de los m160209123402 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El protocol oficial ho diu molt clar: qualsevol situació de maltractaments de caràcter greu que hagi patit un menor en l’àmbit educatiu haurà de ser comunicada pels responsables del col·legi o institut al qual assisteix aquest nen davant la direcció general d’atenció a la infància i l’adolescència (DGAIA) de la Generalitat, a més de la Fiscalia de Menors o al corresponent jutjat de guàrdia. Però la Fundació Champagnat, l’entitat titular del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, es va saltar aquesta primera part del protocol, subscrit el 2006 entre les conselleries de Benestar Social i Ensenyament per a la detecció, notificació, derivació i coordinació de casos de maltractament infantil a les escoles. A la DGAIA no li consta haver rebut mai cap comunicació oficial dels casos de pederàstia comesos en aquesta escola concertada, segons van confirmar fonts del departament que actualment dirigeix la consellera Dolors Bassa.

Ni tan sols se’ls va notificar el que va passar el 2011, quan els Maristes sí que van presentar una denúncia davant la Fiscalia de Menors de Barcelona contra el fins llavors professor de gimnàstica del col·legi, Joaquim Benítez, que va acabar sent acomiadat després de reconèixer els abusos. Aquella demanda judicial va acabar arxivada, ja que la família del menor que havia sigut víctima dels abusos no va arribar finalment a ratificar-la. Naturalment, tampoc es va informar la DGAIA el 2013 del cas d’abusos comesos contra el fill de Manuel, el pare que ha destapat tot l’escàndol, pel qual de moment ja han sigut denunciats almenys cinc professors i un monitor de menjador (aquest últim no pertanyent a la plantilla del centre educatiu). 

Llàgrimes a l'aula

Mentrestant, al Parlament, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha animat les víctimes a fer un pas endavant i a presentar denúncies. Fins ara ja són cinc els docents denunciats.

El protocol serà revisat de cap a peus, «perquè només pel fet que s’hagi produït un cas significa que hi ha alguna cosa que falla», va anunciar ahir la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, després d’una compareixença al Parlament.  Ruiz va lamentar també que la fundació dels Maristes no posés en coneixement de la Generalitat el que havia passat, «perquè si ho hagués sabut, almenys s’haurien pogut activar els mecanismes d’atenció a les famílies afectades». En aquells anys, no obstant, les escoles concertades no estaven obligades a informar Ensenyament sobre si es produïa un cas de maltractaments. Aquella llacuna es va solucionar el 2014 amb la inclusió en el protocol d’una menció expressa, per la qual des d’aleshores, a més de fer-ho saber a la justícia i a la DGAIA, també s’han de notificar els fets als serveis territorials d’Ensenyament i a la inspecció educativa.

RETIRADA DEL CONCERT

Notícies relacionades

 Si els Maristes són considerats culpables d’un possible delicte d’ocultació de les pràctiques pederastes presumptament comeses per alguns dels seus professors, l’orde s’exposa al fet que li sigui retirat el concert educatiu (subvenció pública), segons va indicar la consellera, que no obstant no va concretar si aquesta mesura afectaria únicament l’escola de Sants-les Corts o tots els col·legis que aquesta centenària congregació religiosa té a diferents ciutats de Catalunya.

Abans de conèixer la primera denúncia contra l’exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez, la fundació Champagnat ja havia començat a treballar en el seu propi protocol d’actuació en casos d’abusos contra menors. El document en qüestió es va aprovar definitivament el 2013, però segons ha reconegut a aquest diari una portaveu, els procediments que s’hi preveuen encara no s’han acabat de desplegar, perquè el pla de formació per difondre’l a les escoles no s’ha completat. «Falten el professorat i les famílies», va precisar a aquest diari la mateixa portaveu de l’entitat religiosa, que va afegir que «la formació s’acabarà al setembre».