INVESTIGACIÓ PER ABUSOS SEXUALS

Tornada a classe en silenci als Maristes

Tens retorn després de tres dies de festa als col·legis de Sants i les Corts en què s'han denunciat delictes de pederàstia

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Cares de son, motxilles plenes i passos apressats. I la mirada concentrada en algun lloc indefinit del terra. El retorn a classe als col·legis que els Maristes tenen als barris de les Corts (per a alumnes de secundària i batxillerat) i Sants (per a infantil i primària) s'ha fet aquest dimarts gairebé en silenci. Res de la cridòria i les carreres aquí i allà que solen ser freqüents quan desenes de nens --com era el cas-- es retroben després d'uns dies de festa.

El pont de Carnaval (que els Maristes de Sants-les Corts han prolongat fins a aquest dimarts) no ha sigut la celebració escolar que es podia esperar. Al contrari, els alumnes i els seus pares han vist com des de divendres se succeïen un rosari de denúncies sobre casos d'abusos sexuals que van tenir lloc a l'escola en els últims anys. Primer, la confessió de Joaquim Benítez, professor d'educació física durant 35 anys al centre de les Corts. Després, les denúncies davant els Mossos d'Esquadra d'almenys dos mestres més del col·legi de Sants.

A primera hora del matí, quan encara no s'havien fet públics els últims casos de l'escàndol (el del monitor del menjador escolar acusat el desembre passat d'haver abusat de cinc nens més i les noves denúncies contra el professor A. F. publicades per EL PERIÓDICO), els alumnes dels Maristes desfilaven sense veu. Uns, amb una bossa extra per al xandall, perquè tocava gimnàstica. Altres, amb la maqueta d'un volcà en erupció, possiblement un treball de Ciències Naturals que havien d'entregar.

MIRAR A UNA ALTRA BANDA

"Miri, tot això va passar fa molt", deia aquest matí una mare aïrada al ser preguntada per com valora els fets. Després, el silenci i la fugida, una vegada assegurada que el seu fill ja era a dins del recinte escolar. Mirar cap a un altre costat és, en definitiva, una manera de protegir-se davant una realitat dolorosa. 

Poc més han volgut explicar els pares dels alumnes dels Maristes, molts ells, al seu torn exalumnes del mateix centre, un dels més prestigiosos d'aquesta zona de Barcelona. Defugen un protagonisme indesitjat i fins a cert punt culpable i miren de girar full com més aviat millor.

Dos minuts després de tancar portes, no queda ni una ànima davant l'escola. Els grupets de pares, si és que altres vegades n'hi ha, s'han dissolt com per art de màgia al veure els periodistes d'aquest diari.

Notícies relacionades

"No em pregunti a mi, jo no comentaré res. L'associació de pares d'alumnes, l'AMPA, ja ha dit el que havia de dir", clama una altra mare, també anònima. El que ha fet l'AMPA és demanar una reunió urgent amb la direcció del centre, que, de moment, evita assumir responsabilitats. Tots ells (associació de pares i direcció) es posen a disposició de les famílies que ho necessitin i exhibeixen la seva voluntat de col·laborar amb la justícia.

EXPLICACIONS AL PATI

Els qui ja han rebut explicacions són els pares del col·legi de Sants, que a l'acompanyar els fills fins al pati han estat rebuts aquest dimarts per membres de l'equip de direcció, entre ells el cap d'estudis de primària i el coordinador de Pastoral. "Ha estat un gest pel qual estic agraïda. Venim d'un cap de setmana de notícies molt dures i m'ha agradat que hi fossin i es posessin a la nostra disposició", ha declarat Núria, mare de dos alumnes del col·legi, que ha trucat a Catalunya Ràdio per explicar-ho. "Divendres, com que es va celebrar el Carnestoltes a l'escola, als nens no se'ls va dir res i això molts pares ho han trobat malament", ha afegit.