Ensenyament revisarà els protocols antiabusos de l'escola concertada

El Síndic admet que els mecanismes de detecció i prevenció de la pederàstia, en vigor des del 2006, no han funcionat

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

La Conselleria d'Ensenyament ha instat tots els centres educatius concertats catalans a revisar els protocols sobre abusos a menors per "poder fer-hi si cal les modificacions pertinents". És la primera mesura que anuncia l'Administració, després que el 2 de febrer passat va conèixer la denúncia presentada contra Joaquim Benítez, exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona. Des d'aleshores, el Consorci d'Educació de la capital catalana, on estan representats la Generalitat i l'ajuntament de la ciutat, està portant a terme una investigació de la qual encara no es disposen resultats.

Ensenyament, que divendres passat va afirmar, a preguntes d'aquest diari, que ignorava els fets dels Maristes, reitera ara --com ja va dir aquell dia-- que el centre no estava obligat a comunicar els abusos al departament. Ara, a diferència de la setmana passada, la conselleria admet que malgrat tot "seria bo que l'Administració educativa tingués coneixement immediat" de fets d'aquesta gravetat per poder actuar. Això, ha dit aquest dimarts el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet, no exclou que igualment les escoles hagin de denunciar qualsevol delicte davant els Mossos d'Esquadra o a la fiscalia. "No vol dir que se substitueixi els uns pels altres", ha dit Llobet.

Notícies relacionades

Sense concretar calendaris, Ensenyament ha posat a disposició dels Maristes i de les famílies del col·legi l'assessorament de la Unitat de Suport a la Convivència Escolar (USCE), per "oferir-los el suport especialitzat necessari". També ha assenyalat que --com li correspon fer, d'altra banda-- traslladarà al jutge instructor tota la informació derivada de l'expedient del consorci que es consideri rellevant, i en vista dels fets, ha afegit, actuarà "amb total fermesa i prendrà les mesures oportunes en funció de les responsabilitats que se'n puguin derivar".

REUNIÓ AMB EL SÍNDIC

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha admès que el protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments sobre menors, firmat per les administracions el 2006, "no ha funcionat" en el cas dels Maristes. Ribó ha convocat per dilluns que ve una reunió per abordar les millores necessàries i "depurar els errors detectats".