PRESUMPTE CAS DE PEDERÀSTIA A BARCELONA

Cinc exalumnes dels Maristes denuncien abusos sexuals d'un professor de gimnàstica

Un jutge i els Mossos investiguen el docent del centre de Sants-les Corts entre el 1984 i el 2011

El pare d'una víctima ha destapat el presumpte escàndol de pederàstia

epons32671765 barcelona 5 2 2016      barcelona 05 02 2016  pint160205093113

epons32671765 barcelona 5 2 2016 barcelona 05 02 2016 pint160205093113

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pare d'un exalumne del col·legi Maristes de Sants-les Corts de Barcelona ha començat a estirar la manta que amagava un possible cas d'abusos sexuals en aquest centre de secundària durant anys. El seu fill ha declarat davant els Mossos d’Esquadra que quan feia primer i segon d'ESO, Joaquín B., professor de gimnàstica, el va agredir sexualment de forma repetida. La denúncia, segons ha sabut EL PERIÓDICO, va arribar aquest dimecres a un jutjat de la capital catalana, que ha obert una investigació.

Aquest pare, dolgut amb el centre educatiu, ha anat més enllà de la denúncia. Va penjar al col·legi cartells per destapar els fets. Va escriure en aquests cartells un compte de correu (abusosenmaristas@gmail.com), creat per descobrir si hi havia més víctimes. N'hi havia.

Diversos alumnes es van fer ressò dels cartells a la seva pàgina de Facebook i a través d'aquesta publicació va córrer la veu. Dos homes, de 43 i 22 anys, li van escriure correus electrònics: “Em va passar el mateix que al teu fill”. Tots dos van declarar dimecres a la tarda i aquest dijous al matí. Els seus relats són coincidents perquè expliquen casos molt semblants: tocaments del mestre que acabaven en masturbacions o fel·lacions als seus alumnes, sempre nens, d'entre 11 i 13 anys.

Aquest dijous al migdia han declarat dues presumptes víctimes més. En total són cinc els exalumnes que han explicat als policies de la Unitat d'Investigació de Sants-les Corts què va passar fa anys en aquest col·legi. El jutjat, per ara, no ha citat ningú i espera l'atestat de la policia autonòmica.

MÉS INDICIS

“Però n'hi ha més casos”, assegura el pare de la víctima. Perquè ha rebut més correus i perquè s'ha posat en contacte amb ell una parella, un noi i una noia. Es van reunir, en presència de dos policies de paisà, aquest dilluns, al Pans & Company de la plaça del Centre. En aquest local la parella els va detallar que coneixien dos nois que també havien passat per la mateixa situació. I van afegir que a ells els constava que, almenys, “existia una gravació” que registrava els abusos sexuals.  

Aquest professor de gimnàstica va estar 27 anys al centre, entre el 1984 i el 2011. Hi va entrar amb 26 anys i el 2011 la direcció “el va convidar a anar-se'n”, quan un docent de l'institut va presentar una denúncia, que no va prosperar judicialment perquè la víctima es va negar a declarar. Amb la seva marxa i amb l'arxivament d'aquest procés, tot es va tapar i es va donar per oblidat.

LA CONFESSIÓ

Així hauria seguit si el fill del pare que ha impulsat la denúncia no hagués trencat el silenci fa tres anys, quan en tenia 19, per explicar-li a la seva mare el malson que li va tocar viure de petit al despatx d'aquest docent. La revelació va ser només d'una part de la història, la que podia dir en veu alta, perquè llavors aquest noi ja estava “trencat per dins”: tancat a casa, amb por de trepitjar el carrer, sense estudis ni feina. Uns danys interns que, amb diferents intensitats, comparteixen la resta de víctimes.

Notícies relacionades

La investigació judicial a penes ha tingut temps d'arrencar i els Mossos continuen buscant més víctimes per poder confirmar aquest escàndol d'abusos sexuals, d'una gravetat encara desconeguda, perquè la majoria dels abusos van passar fa anys.

Aquest diari no ha pogut localitzar Joaquín B., que, segons sembla, ha traslladat la seva residència fora de la província de Barcelona. EL PERIÓDICO també ha intentat sense èxit recollir l'opinió de la direcció del col·legi. Els Mossos ja han notificat al presumpte pederasta que l'estan investigant tot i que formalment encara no existeixen càrrecs.