La URV sanciona un catedràtic per una falta "molt greu" d'assetjament laboral

Les denúncies de tres professors per insults, amenaces i altres humiliacions s'ha saldat amb quatre mesos de suspensió de sou i funcions

 

  / XAVI MOLINER / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
Rafael Morales
Rafael Morales

Periodista

ver +

La Universitat Rovira i Virgili (URV) URVha sancionat un catedràtic amb la suspensió de quatre mesos de sou i funcions per una falta molt greu d'assetjament laboral a tres professors del seu departament. Teresa Torres, delegada de la junta del personal docent i investigador de la universitat tarragonina, ha confirmat, segons avança aquest dissabte el 'Diari de Tarragona', que es tracta de la primera sanció a un funcionari per assetjament laboral a la universitat. Un portaveu URV ha evitat confirmar els fets a aquest diari. "Es tracta d'un assumpte intern i confidencial", ha declarat un portaveu. "No en farem cap comentari", ha afegit.

La instructora de l'expedient, després d'atendre les explicacions dels denunciants i les al·legacions d'I.B. I., catedràtic de Sociologia adscrit al departament de Gestió d'Empreses de la Facultat d'Economia, va determinar que s'havia comès una falta greu d'acord amb el protocol contra l'assetjament que la URV va aprovar el 2013. La instructora determina que I. B. I. va actuar de forma prepotent, amenaçadora, abusiva i humiliant sobre diversos professors i personal d'administració i serveis. 

TREBALLS HUMILIANTS

Els fets es van produir a les instal·lacions del Campus Catalunya de la URV a partir del mes de gener del 2012 i es van prolongar durant el 2013 i part del 2014. La denúncia es va formalitzar el juny del 2014, però va transcórrer més d'un any fins que finalment es va produir la resolució sancionadora a finals de l'any passat. Les denúncies de tres professors que estaven sota les ordres de l'acusat van destacar que I. B.I. els encarregava tasques que estaven molt per sota de la tasca investigadora que havien de fer, a més de proferir-los crits, acusacions infundades, mantenir actituds agressives i altres conductes humiliants.

Notícies relacionades

Un exemple dels treballs que encarregava el catedràtic i que els afectats van denunciar era redactar correus electrònics d'una línia que el mateix catedràtic els dictava. La instructora acadèmica del cas també especifica que el denunciat va proferir crits, insults i a amenaces als professors afectats. 

INFORME PSICOLÒGIC

La resolució de l'expedient també es basa, d'acord amb el que estableix el protocol universitari, en un informe psicològic extern realitzat a l'acusat, en què, segons detalla el 'Diari de Tarragona', la psicòloga María Checa determina que la personalitat del catedràtic acusat té "trets de sensació d'autoimportància, pretensiós i prepotent, amb dèficits d'empatia i una autoestima fràgil que necessita ser reforçada contínuament".