Més de mig milió de manifestants arreu del món exigeixen solucions a la cimera del clima de París

A París hi va haver 174 detinguts després dels enfrontaments entre grups violents i la policia

Una gran cadena humana va recórrer l'est de la ciutat passant per la sala Bataclan

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Per pressionar els líders participants en la conferència de les Nacions Unides sobre el clima que comença avui a París, més de 570.000 persones van desfilar ahir en  les 2.300 marxes que van recórrer les principals ciutats de tot el món, segons les primeres dades de l’oenagé Avaaz. Des de Sydney fins a Berlín, passant per Hong Kong i Londres, els ciutadans van reclamar accions concretes per aturar l’escalfament global.

A Barcelona, unes 2.000 persones van sortir al carrer convocades pel Moviment per la Justícia Climàtica exigint un cent per cent d’energies netes, petició que van penjar a la façana de l’ajuntament. A Madrid, la marxa va reunir 15.000 persones amb lemes com «canvia de vida, no de clima».

A París, les associacions ecologistes van recórrer a l’enginy per esquivar la prohibició de manifestar-se i van aconseguir formar una cadena humana que va unir la simbòlica plaça de la República amb la plaça de la Nació en un ambient pacífic i festiu. «És hora que el món es doni la mà», va assenyalar Iain Keith, director d’Avaaz. El recorregut va creuar l’est de la ciutat passant davant de la sala Bataclan, on a les reivindicacions en defensa del planeta es va unir el record a les víctimes dels atemptats gihadistes.

Els organitzadors van parlar de més de 10.000 participants, una xifra que la policia va rebaixar a 4.500. Amb caretes d’animals o missatges perspicaços, les referències a les amenaces de l’escalfament global van esquitxar la marxa vigilada de prop per un omnipresent operatiu policial. El lema més repetit va ser «és el clima el que està en estat d’emergència», una crítica a les restriccions imposades després del 13-N. «Baixeu les vostres armes, solament ens volem manifestar», deia entre llàgrimes Charlotte, una jove d’Estrasburg de 21 anys. 

     «SENSE POR»

«El poble es vol expressar, i veure aquesta cadena humana ha sigut superemocionant. Avui la gent no té por», explicava Azarug Justel, un canari de 18 anys. Alain havia viatjat des de Tolosa, un escèptic activista de 51 anys. «És necessari motivar els líders. Si no pressionem, no faran res», assegurava. Allibereu els vianants tancats als cotxes, demanava una pancarta.

L’atmosfera assossegada que va presidir l’acte es va trencar a mitja tarda quan un grup d’activistes violents, encaputxats i amb la cara tapada, es va enfrontar a la policia a la plaça de la República, i van provocar l’enuig de la resta de manifestants. «No ens representen. No hem vingut aquí per a això», denunciava Marie, de 33 anys.

Notícies relacionades

L’altercat es va saldar amb 208 detinguts. El president François Hollande va denunciar els «escandalosos» incidents, protagonitzats per «elements pertorbadors que no tenen res a veure amb la defensa del medi ambient». I va lamentar que les flors i les espelmes dipositades en honor de les víctimes dels atemptats fossin trepitjades durant els enfrontaments.

Mentrestant, a la seu de la conferència, situada a Le Bourget, al nord de París, els delegats dels 195 països que tindran el repte de negociar un nou acord sobre el clima van iniciar els seus treballs guardant un minut de silenci per les víctimes que van morir en la matança gihadista. La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, es va desplaçar tot just aterrar a París a la sala Bataclan en companyia de l’alcaldessa Anne Hidalgo per rendir-los homenatge.