Les mesures de seguretat marquen la cimera del clima de París

Les autoritats extremen el zel i prohibeixen fins i tot la venda de determinats productes químics i pirotècnics

Les organitzacions no governamentals es queixen de s'han coartat les mobilitzacions de protesta

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Encara que l’Executiu francès vol evitar que la conferència sobre el clima es converteixi en una cimera internacional sobre el terrorisme, els recents atemptats de París han deixat la seva empremta en el tram final dels preparatius. La cita, a la qual assistiran representants de 195 països, reunirà demà, dia de la inauguració oficial, 147 caps d’Estat i de Govern.

    Davant el gran desafiament de l’esdeveniment, tant logístic com en matèria de seguretat, s’ha posat en marxa un dispositiu colossal que tan sols a la capital francesa desplegarà 6.300 membres de les forces de l’ordre.

    La seu de la conferència, situada a Le Bourget, a la perifèria nord, on ahir es feien els últims retocs a les instal·lacions, estarà custodiada per 2.800 policies i gendarmes. Les unitats mòbils de les companyies republicanes de seguretat (CRS) i de la Gendarmeria estaran tant a París com a la resta del país. En total, la seguretat anirà a càrrec de 120.000 policies, gendarmes i també militars.

    Des del 13 de novembre, el control de les fronteres franceses va a càrrec de 8.000 policies i gendarmes i fins avui s’ha impedit l’entrada d’unes 1.000 persones que comportaven algun tipus de risc, segons va revelar ahir el ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve.

    Les autoritats locals han anul·lat la gran marxa pel clima prevista a la capital els dies previs a la cimera, emparant-se en l’estat d’emergència decretat després de la matança gihadista, una mesura criticada per les oenagés. La coalició Clima 21, que reuneix 130 organitzacions ecologistes, ha protestat pels «abusos manifestos» derivats de l’estat d’emergència. «No arribarem a controlar l’escalfament climàtic renunciant a les nostres llibertats i als nostres drets fonamentals», s’ha queixat el col·lectiu en un comunicat.

    També denuncia que alguns militants que han proposat cadenes humanes com a mobilització alternativa han sigut convocats per la policia i que a 24 membres de moviments ecologistes se’ls ha assignat una residència obligatòria.

RESTRICCIONS DE TRÀNSIT / Per garantir la seguretat dels caps d’Estat i de Govern es tancaran al trànsit determinats eixos de la capital, especialment els que figurin en l’itinerari de les delegacions oficials que es desplacin des dels hotels fins a la seu de la cimera. A més a més, a partir d’avui al migdia i fins demà a la mitjanit es prohibirà la circulació de camions a tota la regió parisenca.

Notícies relacionades

    Encara que el transport públic és gratis avui i demà, la prefectura de policia recomana no fer-lo servir tret que sigui absolutament necessari, perquè tem embotellaments. També es desaconsella utilitzar el cotxe per la qual cosa, per a molts ciutadans, anar a treballar aquest dilluns es pot convertir en una autèntica odissea. De fet, el Govern ha suggerit que, qui pugui, faci festa.

    A les restriccions de trànsit s’hi afegeixen altres mesures, entre elles la prohibició de vendre determinats productes químics mentre duri la cimera. Les grans superfícies comercials de la regió parisenca han rebut l’ordre de retirar dels seus prestatges combustibles domèstics com l’alcohol de cremar o el petroli utilitzat en estufes i calderes. Tampoc es podran comprar articles de pirotècnia.