investigació d'una denÚncia de retallades mortals

Ribó diu que Galiñanes va aportar informació sobre els seus pacients

El Defensor del Pacient critica la resolució del Síndic sobre la Vall d'Hebron

Rafael Ribó.

Rafael Ribó.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, desmenteix el cirurgià Manuel Galiñanes i afirma que en contra del que aquest va dir sí que es va permetre al doctor aportar documentació mèdica sobre dos pacients seus que van morir a l'Hospital de la Vall d'Hebron. La investigació del Síndic, feta pública dijous passat, determina que no hi ha «indicis concloents» que vinculin aquestes morts amb les retallades pressupostàries que afecten el centre sanitari, com va denunciar Galiñanes.

Ribó assegura que Galiñanes, destituït del càrrec de cap de cirurgia cardíaca de la Vall d'Hebron poc després d'atribuir les dues morts a les retallades, va poder aportar «tota la documentació que va creure convenient» i que, de fet, va entregar «la informació mèdica sobre els pacients analitzats».

L'associació El Defensor del Pacient, per la seva part, ha expressat la seva discrepància amb Ribó respecte al cas dels dos pacients de Galiñanes que van morir. L'entitat ha mostrat la seva «sorpresa» pel fet que el Síndic de Greuges hagi desvinculat les dues morts de les tisorades pressupostàries. Segons l'opinió del Defensor del Pacient, «les retallades maten».

Després de qüestionar-se si Ribó «és el defensor del poble català o el defensor de l'Administració catalana», l'associació ha criticat que el Síndic no hagi «valorat el que passa amb les retallades més cruels per als pacients».

Notícies relacionades

El Defensor del Pacient critica, així mateix, que Ribó hagi posat «en dubte el que assevera un professional que viu la situació des del mateix hospital».

En relació amb un dels pacients morts, l'associació es pregunta si no es va tractar d'«una denegació d'auxili». Sobre l'altre malalt, qüestiona que «si va morir poc després que els metges decidissin procedir a operarlo, ¿per què no es va fer abans si evidenciava urgència?».