CONFLICTE AMB ENTITATS AMBIENTALISTES I FAMOSOS

Allau de crítiques a Austràlia pel seu pla per sacrificar gats salvatges

El govern declara la guerra al felí, que mata 20.000 milions d'animals cada any

Dos gats salvatges nascuts en un zoo de Sydney el 2002.

Dos gats salvatges nascuts en un zoo de Sydney el 2002. / REUTERS / MARK BAKER

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

El Govern d'Austràlia aniquilarà els gats salvatges perquè, a més a més de ser sanguinaris, són estrangers. La mesura enfronta les organitzacions mediambientals entre elles i l'Executiu amb el famoseig activista. Canberra intentarà així esquivar Darwin perquè permetre que els animals es barallin i el temps designi quins són els més resistents només ha portat desgràcies a la fauna autòctona.

Austràlia va declarar pomposament al mes de juliol la guerra contra els gats salvatges. «El 2020 vull haver vist dos milions de gats salvatges sacrificats, cinc illes i 10 refugis al continent que n'estiguin salvaguardats i mesures de control aplicades en 10 milions d'hectàrees», va declarar Greg Hunt, ministre de Medi ambient.

CINC VÍCTIMES DIÀRIES / Els gats són un pertinaç maldecap a Austràlia. Els primers van desembarcar amb els colons europeus a finals del segle XVIII com a mascotes i avui sumen uns 20 milions descontrolats al medi salvatge. Austràlia assegura que cada gat mata cinc animals cada dia i entre el seu variat menú hi figuren petits mamífers, ocells, rèptils, amfibis, peixos i insectes.

Maten 20.000 milions d'animals cada any i avui amenacen la supervivència de 124 espècies després d'haver-ne extingit gairebé una trentena. Són culpables de la desaparició del 10% de les espècies autòctones i de 28 dels 29 petits mamífers al llarg dels dos últims segles. Entre ells hi figuren el bàndicut del desert i el ratolí d'orelles llargues, dos rosegadors únics d'Austràlia. Les orelles del segon en dificultaven l'amagatall davant els depredadors.

MÈTODES POC AGRESSIUS / «No podem seguir tolerant el mal que causen a la nostra vida salvatge, les evidències científiques aclareixen que són la principal amenaça», ha explicat Greg Hunt, comissionat d'Espècies en Extinció. «Són un tsunami de violència i mort per a les espècies natives australianes», ha afegit. El Govern, anticipant-se a les crítiques, va aclarir que s'utilitzarien mètodes «humanitaris» com esquers enverinats i ha creat una aplicació de mòbil perquè la ciutadania alerti les autoritats de concentracions de gats salvatges.

Les organitzacions mediambientals donen suport a la decisió governamental per intentar recompondre el paisatge animal autòcton previ a l'arribada dels europeus. Hi està en contra la PETA, defensora del tracte ètic als animals, que afirma que el sacrifici massiu s'ha demostrat inútil i suggereix estratègies a llarg termini com és el cas de l'esterilització dels felins.

ARTISTES EN CONTRA / També s'hi han oposat les celebritats habituals en assumptes animals. L'actriu Brigitte Bardot ha parlat d'«un genocidi animal inhumà i ridícul». «El vostre país ja està tacat de sang de milions d'animals innocents així que, sisplau, no afegiu els gats al vostre macabre rècord», ha afegit en referència als periòdics problemes amb animals que hi ha a Austràlia. A principis d'aquest any es va saber que 700 coales havien sigut sacrificats al sud-est perquè la sobrepoblació causava morts per fam, mentre que cavalls i camells salvatges també van ser disparats perquè destruïen la terra.

Notícies relacionades

Morrissey, el llengut excantant de The Smiths, ha acusat el Govern australià de portar «la idiotesa massa lluny» i l'ha descrit com «un comitè de pastors d'ovelles sense cap preocupació pel respecte i el benestar dels animals». «Els gats són dos milions de petites versions del lleó Cecil», ha afegit.

CARTA DEL GOVERN / El Govern ha escrit una carta oberta a tots dos explicant-los que les seves espècies natives no estan preparades per coexistir amb els gats i que les decisions dures són a vegades inevitables. «No són australians i no entenen el que els australians estem perdent», ha sentenciat. Les campanyes per acabar amb la vespa asiàtica o el musclo zebrat no han generat condemnes, però tan sols perquè la capritxosa sensibilitat humana està menys pròxima a insectes o mol·luscos que a mamífers.