AVANÇAMENT DE LA TARDOR

La calamarsa mata 300 flamencs en una llacuna d'Albacete

La pedra també va fer malbé vinyes i altres cultius al Pla d'Urgell i la Terra Alta

La inestabilitat es mantindrà a Catalunya durant tota la setmana

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'etapa de marcada inestabilitat meteorològica que viu bona part d'Espanya va provocar dilluns un episodi insòlit a la llacuna de Pétrola, a Albacete, on una tempesta de pedra va causar la mort de 300 exemplars de flamenc. Fonts dels Serveis Especials de Prevenció i Extinció d'Incendis (Sepei) van explicar que la calamarsada va fer que desenes d'animals quedessin ferits. Els animals van ser ahir recuperats per agents mediambientals.

Ovidio García, cap del Sepei, va indicar que «les xifres no són oficials i són els agents mediambientals el que faran el recompte definitiu». No obstant, va afegir: «Les dades que ens han donat al migdia [d'ahir] han sigut que hi havia 300 animals morts». El responsable del Sepei va explicar que dimarts a primera hora van rebre una petició de col·laboració perquè es necessitaven barques per treure els flamencs.

La llacuna salina de Pétrola, de 343 hectàrees de superfície, s'ha convertit els últims anys en un dels principals centres de cria del flamenc comú (Phoenicopterus roseus) a Espanya i en un destacat destí de turisme ornitològic. El 2010 ja van morir per un episodi similar uns 80 flamencs.

L'episodi de pedra es va repetir en altres emplaçaments. A Horta de Sant Joan (Terra Alta), la tempesta de dilluns, breu però molt intensa, amb calamarsa de la mida d'una ametlla, va produir danys en vinyes i diversos cultius. Segons el sindicat Unió de Pagesos, també es van veure afectades «entre el 80% i el 100%» de les hectàrees d'oliverar i ametller, tant a Horta de Sant Joan com a Prat del Comte. A Golmès (Pla d'Urgell), ratxes de vent de fins a 90 km/h i la calamarsa van provocar que caigués entre el 5% i el 30% de la collita de peres i pomes que encara no s'havien recollit. La calamarsada més violenta, no obstant, es va viure en diversos municipis del Baix Aragó i la Matarranya, amb pedres de la mida de pilotes de golf. Una veïna va patir ferides lleus i diversos cotxes van quedar amb els vidres trencats. La tempesta va tallar les comunicacions telefòniques a Torre del Compte i la Fresneda.

COMENÇA A PLOURE / Ahir, les precipitacions van arribar a diversos municipis de Girona, però en línies generals van acumular petites quantitats. Van destacar els 17 litres per metre quadrat a Molló (Ripollès) i els 13 a la Molina (Cerdanya).

Notícies relacionades

La inestabilitat es mantindrà durant les pròximes jornades, amb pluges intermitents i un descens notable de les temperatures a tot Espanya. En el cas de Catalunya, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va activar ahir un avís de risc en previsió que avui es produeixin tempestes intenses al litoral barceloní i tarragoní. Les pluges es generalitzaran a la tarda a l'interior i prosseguiran demà. Els termòmetres baixaran almenys tres graus, especialment les màximes. El vent serà fluix, amb intervals de nord moderat a l'Empordà.

Per una altra part, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) va informar ahir en el seu balanç mensual que el passat mes d'agost va ser «lleugerament càlid o normal» des d'un punt de vista de les temperatures i «majoritàriament sec», tret de la comarca de la Selva i al nord del Maresme, on va ploure més de la mitjana habitual.