NOUS REPTES DE LA GUÀRDIA URBANA DE LA CAPITAL CATALANA

«Els barcelonins tornaran a retratar-se amb els urbans»

2
Es llegeix en minuts
M. N. / BARCELONA

-¿Els barcelonins confien en la seva Guàrdia Urbana?

 

-Els barcelonins se senten segurs, ho diu l'última enquesta. No han de preocupar-se.

-Per a molts aquesta confiança es va trencar arran del documental Ciutat Morta. ¿Com es pot remuntar aquesta crisi?

 

-El documental que esmenta és el relat d'un fet puntual. No he vingut aquí a analitzar fets puntuals del passat, he vingut a treballar en la transformació d'un cos policial. Mirant al futur.

-I prenent-ne nota.

 

-Fa molts anys que prenc nota de tot. Distingeixo molt bé entre actituds individuals i una corporació. Defenso i defensaré que la Guàrdia Urbana com a corporació treballa bé.

-Un altre fet puntual. Dos guàrdies urbans condemnats per tortures cobraran una pensió vitalícia. El ciutadà no ho entén.

 

-Jo tampoc ho entenc.

-Parlem dels antiavalots, tot i que ara em dirà que no n'hi ha.

 

-No hi ha antiavalots a la Guàrdia Urbana... No és correcte utilitzar el terme antiavalots. Existeixen unes unitats de suport policial amb unes funcions que considero que són necessàries. Quan parlem d'antiavalots ens referim a la dissolució de manifestacions violentes. I això no és tasca de la Guàrdia Urbana.

-Entenc que mantindrà les Unitats de Suport Policial (USP).

 

-L'ordre és un altre. El govern dissenya unes polítiques públiques, es defineixen unes funcions de la Guàrdia Urbana i es dissenya una estructura per portar-les a terme. Això vol dir que hi haurà canvis en totes les unitats, no que desapareguin.

-I els Mossos, venim d'uns temps de molta desconfiança.

 

-Cal enfortir la confiança i continuar treballant conjuntament. La policia de proximitat, la Guàrdia Urbana, ha de treballar amb la policia que està en el territori, i aquests són els Mossos d'Esquadra.

-El noto sense gaire pressa.

 

-No. Una policia no es transforma gratuïtament, no canvia per canviar. Requereix una anàlisi profunda i una adequació permanent. Això no acaba d'aquí quatre anys.

-Pròxima cita, les festes de Gràcia, ¿qui desallotjarà les places?

 

-L'operatiu policial no està tancat, però l'any passat va funcionar molt bé i jo aposto per mantenir el model. Encara que l'ideal seria que la gent es coresponsabilitzés i abandonés cívicament les places sense indicació policial.

-En aquests moments uns quants deuen estar rient...

 

-La gent és cívica. De veritat. I la ciutat és molt cívica i la seva població molt intel·ligentment reclama cada vegada més convivència, no més seguretat. Però és evident que les places s'han de desallotjar per una qüestió de convivència.

-Llavors és partidari de crear un cos d'agent cívics.

 

-La seguretat, tal com la concep aquest govern municipal, no només implica la policia. Li diré més, la seguretat no és un problema de la policia. La policia ha de ser un recurs més. Hi ha d'haver una intervenció més gran d'altres estaments de la ciutat des de cultura fins a parcs i jardins. I si en les alternatives hi ha la de persones que ajudin a crear civisme, benvinguts siguin. Però jo prefereixo més participació del ciutadà en la seva seguretat abans de crear noves estructures.

-¿Li demana més reixes i alarmes?

 

-No, no, al contrari. Vull una coresponsabilització en la seva seguretat molt més activa. Pretenc que el barceloní se senti protagonista de la seva pròpia seguretat.

-A Nova York, els turistes es fan fotos amb la policia de la ciutat...

Notícies relacionades

 

-I aquí també passarà. Quan jo era petit, els barcelonins saludàvem i ens retratàvem al costat del guàrdia urbà del salacot. Recuperarem aquest esperit.