DIETA SALUDABLE

El pa blanc i l'arròs augmenten el risc de depressió en les dones

Els aliments refinats causen una resposta hormonal que pot provocar canvis d'humor, cansament i altres símptomes

arròs

arròs

1
Es llegeix en minuts

El pa blanc i l'arròs poden incrementar el risc de depressió en dones d'edat avançada segons un estudi. No obstant, menjar verdures i cereals pot revertir el problema, assenyala l'autor de l'estudi, el doctor James Gangwisch, de la Universitat de Colúmbia. 

Els aliments refinats com el pa i l'arròs blancs disparen una resposta hormonal al cos que redueix els nivells de sucre a la sang i aquesta resposta corporal pot causar o exacerbar canvis d'humor, cansament i altres símptomes de la depressió. Mentre que una dieta a base d'aliments rics en fibra, cereals i verdures pot reduir aquest risc segons aquesta estudi. 

Els resultats, publicats a la revista científica 'The American Journal of Clinical Nutrition', podrien ser utilitzats per tractar i prevenir la depressió a través del control de la nutrició.

El doctor Gangwisch ha declarat que "aquesta troballa suggereix que una intervenció en la dieta pot servir com a tractament i prevenció de la depressió", encara que ha reconegut que s'ha de seguir estudiant per determinar el potencial d'aquesta opció i la seva aplicació pràctica en futurs tractaments.  

Fins al moment, l'estudi inclou dades de més de 70.000 dones postmenopàusiques.

PROBLEMA CREIXENT

La depressió afecta a Espanya entre el 4% i el 5% de la població, i el risc de patir com a mínim un episodi greu al llarg de la vida és més elevat en dones (16,6%) que en homes (8,9%).

Notícies relacionades

A més, segons dades de l''Estratègia de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut', Espanya és el país europeu amb la taxa més alta de símptomes depressius en població d'edat avançada.

L'augment d'aquest trastorn al nostre país es deu fonamentalment a diversos factors, entre els quals hi ha l'increment de l'edat mitjana en la població, el nivell d'estrès que envaeix la nostra societat i l'augment del consum de substàncies tòxiques i fàrmacs. 

Temes:

Depressió