ASSAIG AVORTAT

Agricultura refusa deixar anar mosques transgèniques a Tarragona

1
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / TORTOSA

La Conselleria d'Agricultura de la Generalitat ha rebutjat el pla de l'empresa britànica Oxitec d'alliberar mosques de l'olivera (Bartroocera oleae) transgèniques en una finca de l'IRTA a Tarragona, com a part d'un assaig per lluitar contra la plaga que suposa aquest insecte. Agricultura sosté que no es pot garantir el confinament de les mosques genèticament modificades que la firma pretenia deixar anar, uns 260.000 exemplars en un any, i per això ha denegat el seu permís per a les proves. Oxitec ha fet arribar un escrit al departament informant de la seva decisió de retirar la sol·licitud. Es tracta del segon intent que ha fet l'empresa per tirar endavant aquest projecte, i ja el 2013 va haver de retirar-lo davant la negativa de la Generalitat.

Notícies relacionades

Aquesta vegada, la petició va arribar el 29 d'abril passat, cosa que va propiciar l'obertura de l'expedient que iniciava la tramitació administrativa a través de la Comissió Catalana de Bioseguretat, l'organisme competent de la Generalitat, per autoritzar o denegar activitats amb organismes transgènics. El 30 de juliol passat, representants del departament d'Agricultura es van reunir amb directius de la companyia Oxitec «per informar-los de les dificultats tècniques que s'observaven per garantir el confinament» dels insectes, segons explica la conselleria en un comunicat fet públic ahir, i anunciar-li que no autoritzaria les proves «en aplicació del principi de prevenció». Dimecres passat, l'empresa del Regne Unit va comunicar que retirava formalment la seva sol·licitud. «La Comissió de Bioseguretat dóna per retirada la notificació i procedeix a arxivar l'expedient», informa Agricultura.

La mosca de l'olivera és una de les grans preocupacions dels productors d'aquest sector, però la tècnica transgènica que pretenia aplicar la companyia Oxitec va despertar des del primer moment la reticència de sectors ecologistes. Greenpeace, una de les 18 entitats que van exposar la seva oposició frontal al projecte, va alertar del risc que les mosques, que serien alliberades en una finca aïllada mitjançant xarxes, poguessin sortir del seu confinament i ocasionar així danys en l'ecosistema.