EL PRIMER GRAN INCENDI DE L'ESTIU A CATALUNYA

Més d'un centenar de dotacions de bombers treballen en l'incendi descontrolat d'Òdena

El foc, que avança ràpidament cap a Manresa, ha obligat a tallar un tram de la C-37

Les flames ja han cremat 1.000 hectàrees de les comarques de l'Anoia i el Bages

Imatges de l’incendi iniciat aquesta tarda a Òdena. / MAYKA NAVARRO

Imatges de l’incendi iniciat aquesta tarda a Òdena.
L’incendi que s’ha declarat aquest diumenge al migdia a Òdena (Anoia) és el primer gran foc d’aquest estiu a Catalunya.

/

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / ÒDENA

Un centenar de dotacions dels Bombers, entre efectius terrestres i aeris, que treballen en les tasques d'extinció d'un incendi que s'ha declarat aquest diumenge al migdia a Òdena (Anoia), segons han informat els Bombers de la Generalitat. Es tracta del primer gran incendi d'aquest estiu a Catalunya, des de l'Anoia ja ha traspassat també a la comarca del Bages. De moment, a dos quarts de sis de la tarda s'han cremat 350 hectàrees de massa forestal. El foc ja avança en quatre focus diferents. El vent bufa a uns 40 km/h. "Tindrem moltíssima feina; tan bé que anàvem fins ara", ha declarat el director dels Bombers de la Generalitat a EL PERIÓDICO.

00.00 hores. A mitjanit ja s'havien cremat més de 1.000 hectàrees.

22.40 hores. Els bombers asseguren que, si les condicions meteorològiques continuen sent favorables, l'incendi podria quedar perimetrat -que no vol dir extingit- cap a les 11 del matí d'aquest dilluns.

22.34 hores. Els bombers es mostren optimistes, excepte amb el focus esquerre, el que es dirigeix a Sant Salvador de Guardiola.

22.32 hores. La caiguda del vent i l'augment de la humitat relativa ajuden que les flames no es propaguin amb tanta rapidesa.

22.22 hores. Els veïns desallotjats sabran d'aquí mitja hora aproximadament si poden tornar a casa seva o han de seguir reallotjats.

22.00 hores. La pujada de la humitat entrada la nit dóna esperances a l'equip d'extinció d'incendis. No obstant això, les flames no quedaran controlades aquesta nit.

21.40 hores. L'incendi segueix sense poder quedar perimetrat, malgrat els tallafocs, que han consistit a cremar zones de forma controlada.

21.30 hores. Després de la retirada dels mitjans aeris, s'han quedat unes 140 dotacions terrestres treballant a la zona.

21.16 hores. El conseller d'Interior, Jordi Jané, s'ha posat en contacte amb l'abat de Montserrat per transmetre-li un missatge de serenitat per la proximitat del foc al parc natural.

21.05 hores. El nombre d'hectàrees cremades ja pugen a 700. En els treballs de control del foc hi treballen ara 150 dotacions.

20.20 hores. Ja són 550 les hectàrees cremades pel foc, i les dotacions que treballen en la seva extinció són 139. Les 18 dotacions aèries hauran d'abandonar les tasques en els pròxims minuts, quan caigui la nit. També ha hagut de ser evacuada la urbanització Ca l'Esteve, a Sant Salvador de Guardiola.

19.25 hores. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha declarat que el foc segueix sense control i que unes 115 dotacions, 18 de les quals són aèries, estan treballant per controlar l'incendi. També ha confirmat que no hi ha constància que hi hagi hagut, fins ara, ferits com a conseqüència del foc.

18.45 hores. El foc segueix molt actiu i ja ha cremat 450 hectàrees.

18.30 hores. Els veïns desallotjats del Bruc han estat traslladats a l'ajuntament. Per la seva part, hi ha veïns del Bages que han sigut traslladats al camp de bàsquet de Manresa.

18.20 hores. El conseller d'Interior, Jordi Jané, demana a la població que, quan es demana que es desallotgi una vivenda o zona, es desallotgi sense demora.

 18.10 hores. Els bombers informen que hi ha dos grans focs. El front esquerre, que ja ha arribat al terme municipal del Bruc, ha obligat a desallotjar unes 400 persones de la urbanització Montserrat Parc. El front dret es dirigeix a Sant Salvador de Guardiola, d'on també s'han desallotjat desenes de veïns.

18.00 hores. Alguns pagesos de l'Anoia s'estan organitzant per fer tallafoc segant rostolls.

17.50 hores. El foc ja ha traspassat la localitat de Castellfollit del Bosc. Els bombers estan localitzant punts d'aigua de vivendes i masies de la zona, com piscines particulars, i desallotjant les cases disseminades per la zona.

17.40 hores. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha demanat a Twitter que no vagin més voluntaris a la zona, perquè col·lapsen les carreteres.

 

16.30 hores. Els bombers informen que el foc s'ha iniciat en una zona agrícola, però s'ha estès cap a un sector forestal. La columna de fum és de grans dimensions, es veu des de nombrosos municipis de la comarca i comença a ser visible a l'àrea metropolitana de Barcelona.

16.00 hores. Els bombers han rebut 651 trucades.

Les flames avancen ràpidament, en direcció a Manresa, a causa del fort vent que bufa a la zona. El vent sec de ponent ha ajudat en els primers minuts en la propagació de les flames, encara que a partir de les quatre de la tarda el vent ha canviat a marinada, més humit, i això és bo per aplacar el foc.

15.00 hores. Des d'Olesa de Montserratse es veu la columna de fum negre de l'incendi.

14.30 hores. El foc ha obligat a tallar la carretera C-37 entre els quilòmetres 71,5 i 75,5, entre òdena i Castellfollit del Boix, i els vehicles s'han hagut de desviar per altres vies.

14.10 hores. Com a mesura preventiva s'ha desallotjat la urbanització El Bosc Gran, un refugi i dos restaurants. També hi ha una masia confinada.

Notícies relacionades

Des d'Olesa de Montserrat, per exemple, a les tres del migdia es podia contemplar la columna de fum negre de l'incendi.

14.00 hores. El foc s'origina al terme municipal d'Òdena en una finca agrícola on s'estava segant, originant un gran focus. Posteriorment, n'han començat a cremar altres de més petits, quan conills i altres animals han fugit de la zona amb el seu cos en flames, escampant així l'àrea que crema.

Temes:

Bombers Incendis