ACCIDENT A L'EUROPEAN BALLOON FESTIVAL

Un mort i sis ferits al caure un globus aerostàtic a Igualada

Els dubtes del pilot en la maniobra de descens, possible origen del sinistre

Alguns ocupants van caure a l'impactar l'aparell contra un marge en l'aterratge

Membres de l’organització del festival recullen el globus sinistrat a la zona de Can Titó, al municipi de Vilanova del Camí.

Membres de l’organització del festival recullen el globus sinistrat a la zona de Can Titó, al municipi de Vilanova del Camí. / EFE / SUSANNA SÁEZ

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / IGUALADA

Una persona va morir i sis van resultar ferides a l'accidentar-se un globus aerostàtic que participava en l'European Balloon Festival d'Igualada. El sinistre va tenir lloc ahir a les vuit del matí tocades en una zona coneguda com a Can Titó, a la localitat veïna de Vilanova del Camí, en la jornada de clausura del festival, quan la cistella del globus, que portava set persones a bord, va patir una sacsejada en la maniobra de descens a l'impactar amb un marge que separava dos camps d'aterratge, perdent estabilitat.

La víctima mortal és el pilot de l'aparell, un veí de Sitges de 51 anys que participava per primera vegada en el festival. Una persona va resultar ferida greu i va ser traslladada a l'Hospital de Bellvitge, mentre que tres van resultar ferides de menys consideració i una altra va resultar afectada lleu. Totes van ser ingressades a l'Hospital d'Igualada. Un altre ocupant del globus gairebé no va patir seqüeles i només va necessitar atenció sanitària al mateix lloc del succés.

CONCATENACIÓ DE FACTORS / L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va fer èmfasi en la fatalitat del sinistre, ja que el vol es va dur a terme en condicions favorables i la desgràcia va arribar per «una concatenació de circumstàncies atzaroses» que no solen donar-se en aquesta activitat. «Tot estava en bon estat, el camp, les condicions atmosfèriques...», va exposar Castells en declaracions a TV-3. També va dir que l'aparell tenia dos anys d'antiguitat encara no, i va descartar qualsevol incidència relacionada amb el seu manteniment.

L'alcalde va explicar que les primeres indagacions apunten que l'origen de l'accident va ser en un moment de dubte del pilot sobre en quin camp fer aterrar l'aparell. Aquesta falta de decisió va fer que el globus xoqués contra el marge que delimita dues àrees per prendre terra i que alguns dels passatgers sortissin de la cistella. La pèrdua sobtada de pes va fer que l'aparell ascendís ràpidament, que el pilot quedés penjat de la corda que controlava fins llavors i que es precipités al buit. Va morir com a conseqüència de l'impacte que va patir des d'una altura d'uns 50 metres, segons alguns testimonis de l'accident.

Castells va confirmar que les condicions meteorològiques eren favorables, ja que quan no és així «es para tot». Aquest punt el va confirmar Ángel Aguirre, director esportiu de l'European Balloon Festival, que va subratllar que tant l'estat del cel com el del terreny on havien d'aterrar els globus eren «perfectes». En aquest sentit, va recordar que el primer dia de l'esdeveniment l'organització va suspendre el vol inaugural perquè el vent era «una mica fort», tot i que la intensitat estava dintre dels marges tolerables per desenvolupar aquesta activitat. «La seguretat és sempre l'element primordial en aquest festival», va explicar Aguirre.

Notícies relacionades

LLICÈNCIA EN VIGOR / El membre de l'organització va informar que era el primer cop que el pilot participava en el festival d'Igualada, i que era «relativament nou» en aquesta pràctica. Aguirre va confirmar que la víctima tenia la llicència en vigor i fins i tot «la certificació de pilot comercial, que exigeix un mínim de 100 hores d'experiència de vol».

El director esportiu va remarcar que la del globus aerostàtic és la modalitat de vol «més segura» i va recordar que és la primera vegada que hi ha un accident en un festival que ha celebrat 19 edicions, i que a Espanya feia 15 anys que no hi havia cap sinistre amb aquest mitjà de transport. «És difícil saber què va passar, però sembla que s'han donat un cúmul de circumstàncies, com també pot passar en un accident de trànsit», va declarar Aguirre. L'European Balloon és el festival més important del sector a Espanya i compta amb la presència de més de 50 globus i  més de 25.000 espectadors