NAVEGAR AMB SEGURETAT

La Policia proposa un pacte familiar per al bon ús del mòbil i les xarxes

Es tracta d'un contracte amb 20 normes que han de firmar els pares i el seu fill de menys de 13 anys

Gairebé 9 de cada 10 menors tenen un mòbil abans dels 13 anys. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El grup de xarxes socials de la Policia Nacionalha proposat als pares un model de contracte amb 20 punts perquè fixin amb els seus fills menors de 13 anys unes normes de bon ús del seu mòbil, tauleta i ordinador, a firmar quan el nen estreni el dispositiu.

En el contracte s'especifiquen diversos aspectes a l'hora d'utilitzar l'aparell, des de deixar-lo carregant en zones comunes de la casa i no al costat del llit o no fer servir xarxes socials tret que els pares també hi siguin, fins a anar en compte a l'hora de compartir imatges o vídeos que puguin ofendre altres o obrir enllaços sospitosos.

Aquestes normes escrites, que es poden descarregar dels comptes de la Policia a Twitter i Facebook, es "relaxaran o cancel·laran" a mesura que el nen vagi complint anys, segons estableix el contracte, amb el qual la Policia pretén "fixar unes normes de bon ús", segons ha explicat el responsable de xarxes socials de la Policia, Carlos Fernández Guerra.

PRIMERES COMUNIONS

"Hem detectat que aquests dies de primera comunió és freqüent regalar tauletes, mòbils o ordinadors a nens cada vegada més petits", ha afirmat Fernández, per a qui "els pares han de fer un esforç per conèixer la tecnologia i pactar unes normes que també són de privacitat, seguretat i per evitar riscos".

El contracte comença establint que els pares i el menor compraran junts el dispositiu i el configuraran junts, incloent la instal·lació d'aplis o, en el cas que el nen sigui petit, filtres parentals, sempre de comú acord.

El menor, prossegueix, es compromet per la seva banda a anar en compte a l'obrir enllaços estranys o instal·lar programes o arxius de fonts no fiables per evitar virus, així com a tapar la 'webcam' per prevenir espies i a respectar els horaris i moments per utilitzar l'aparell (no fer-ho a la taula, en els espais comuns, en ocasions especials, etcètera).

Els pares coneixeran, segons el contracte, les contrasenyes d'accés del mòbil i del correu electrònic fins que el nen sigui una mica més gran, però es comprometen a no llegir més que el que sigui estrictament necessari i respectar la intimitat del seu fill amb els seus amics "reals".

EDAT MÍNIMA D'ÚS

Les xarxes socials tenen marcada una edat mínima d'ús de 13 o 14 anys. Per això fins a aquest moment no hi hauria de tenir comptes o compartir el seu perfil amb els pares, i en tot cas el menor no agregarà a ningú que no conegui en la vida real.

En cas d'assetjament per internet, el nen es compromet en el document firmat a explicar-ho a l'adult i a no prendre ni compartir cap foto íntima, ni reenviar-ne d'ofensives per a terceres persones.

"El nou usuari es compromet a no utilitzar internet o el mòbil per assetjar, humiliar, ofendre o molestar cap company de classe, veí o conegut. I no serà còmplice d'aquestes accions de ciberassetjament, ni per reenviar ni amb el seu silenci: demanarà als seus contactes aquest mateix respecte per a tots", és un altre dels punts del contracte.

Notícies relacionades

Un altre estableix que el nen "evitarà compartir material ofensiu, contra la intimitat o inapropiat en els grups de 'whatsapp'" i sabrà com funciona, quins riscos i quines condicions d'ús té cada aplicació, joc o programa "per evitar sorpreses".

La Policia ha elaborat aquests 20 punts basats en les preguntes que els pares fan diàriament als agents a través de les xarxes socials.