Una trentena de col·legis faran boicot a la prova de 3r de primària

Rigau al·lega que el test, previst en la 'llei Wert', es fa des de l'any 2000 a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
M. J. I. / BARCELONA

La trentena de col·legis públics adherits a la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI), amb l'empara de la federació d'associacions de pares de Cata-lunya (Fapac), han fet una crida a les famílies perquè els seus fills no participin en les denominades proves diagnòstiques que ha implantat la LOMCE per als alumnes de tercer de primària. A Catalunya, l'examen es portarà a terme al mes de maig, previsiblement entre els dies 4 i 15, segons ha programat la Conselleria d'Ensenyament.

Els contraris a les proves al·leguen que aquesta classe d'exàmens «penalitzen els centres educatius situats en entorns amb greus dificultats» i «neutralitzen els models pedagògics diferents, a l'imposar una hegemonia única» d'aprenentatge per als alumnes. Critiquen que, per superar-les, s'obligui els estudiants a efectuar «un entrenament específic per a aquestes proves estandarditzades» i denuncien que s'han imposat de manera unilateral, sense debat públic.

«Les proves -insisteixen els promotors del boicot- ni són vinculants ni tenen efectes curriculars». «Segons les consultes jurídiques que hem fet, si es fa correctament, la mesura no és sancionable ni per a les famílies ni per als alumnes. Els mestres, com a treballadors des de serveis públics, n'han de quedar al marge», prossegueix la XEI.

Notícies relacionades

ASTÚRIES NO LA FARÀ / De fet, la conselleria d'Educació d'Astúries ha descartat que les escoles d'aquella comunitat duguin a terme la prova diagnòstica, que encara no té caràcter obligatori, «al no estar implantada la LOMCE al 100% i no haver finalitzat el primer curs de l'entrada en vigor», va explicar fa unes setmanes la consellera Ana González, citant el text de la mateixa llei Wert.

Per la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, les coses a Catalunya són diferents. «Aquí no estem parlant d'un examen imposat per la LOMCE, perquè les escoles catalanes realitzen des de l'any 2000 una prova diagnòstica a mitja primària», va afirmar ahir Rigau. «El que fa la llei espanyola és coincidir amb una prova en la qual Catalunya ja té ja una llarga història», va afegir. El que canvia és que el test, que avalua competències comunicatives i matemàtiques, es practicarà a tercer de primària i no pas a quart, com fins ara.