HÀBITS SALUDABLES DE LA POBLACIÓ

Catalunya a penes redueix les xifres d'obesitat i depressió

El sobrepès afecta el 48% d'adults, i el 12% dels nens de 6 a 12 anys són obesos

El 18% de ciutadans pateixen estats ansiosos o depressius i el 31% sent malestar

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Els missatges que exalcen una alimentació saludable en què abundin fruites i verdures, o els que alerten de les conseqüències cardíaques que implica viure amb un pes excessiu, a penes arrelen en la població catalana. O no ho fan en aquests temps de crisi i recerca de menús poc costosos, i entre els col·lectius que donen prioritat als seus hàbits de vida sedentaris. Així ho reflecteix l’Enquesta de Salut de Catalunya 2014, que ahir va presentar el conseller de Salut, Boi Ruiz, un estudi poblacional en què han participat 4.800 ciutadans menors de 65 anys. L’enquesta també es fa ressò d’una paradoxa: encara que el 83% dels ciutadans 

tenen una percepció positiva del seu estat de salut, el 31% reconeix que pateix dolor o malestars crònics i el 18% afirma que viu en un estat anímic baix, entre la depressió i l’ansietat.

Aquestes dades amb prou feines difereixen de les recollides en l’enquesta del 2013. D’això es desprèn l’enorme dificultat que suposa modificar hàbits incorporats. Ha augmentat un 1% la proporció d’afectats per algun dolor i ha baixat l’1% la dels que pateixen ansietat o depressió. Tampoc varien de forma significativa les xifres relatives al pes: pateixen obesitat el 15% dels adults i el 12% dels menors de 12 anys: l’1% menys que el 2013, en els dos grups. El sobrepès, estat que precedeix l’obesitat, afecta el 48% dels adults i el 19% dels nens de 6 a 12 anys, l’1% més que fa un any.

ELS PITJORS D’EUROPA // Aquestes proporcions, que situen els nens catalans –igual que els de la resta d’Espanya– entre la població infantil de l’Occident europeu amb més obesitat, preocupen els metges endocrinòlegs i els responsables de la salut pública de Catalunya, segons reconeixen amb freqüència, ja que són el preludi d’una generació d’adults propensos a les cardiopaties i amb dificultats locomotores. Excessives hores d’ordinador o de tauleta electrònica i una dieta poc saludable, en què abunden els aliments grassos, dolços i precuinats, subjauen en aquest greu desequilibri metabòlic, indiquen els dietistes de Salut, que alerten que el problema afecta també els nadons de pocs mesos.

El reflex invers de tot això anterior són les dades que mostren l’escàs èxit d’un dels objectius dietètics del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015: el suggeriment de consumir cinc racions de fruita o verdura cada dia. El 2014, va seguir aquesta proposta el 10,8% de la població, l’1% menys que el 2013. La proporció dels que prenen les racions de fruita i verdures recomanades és més gran entre els que compten amb estudis universitaris. Hi predominen les dones. 

ESQUENA I CERVICALS // Entre el 31% que dóna compte d’algun malestar, destaquen els afectats per dolor crònic d’esquena –a la zona lumbar, dorsal o cervical– i els afectats per artrosi o artritis reumatoide. En tots, predomina àmpliament la població femenina. El 22% dels ciutadans mantenen excessivament alt el nivell de colesterol i un altre 22% de dones –enfront del 12% dels homes– es declaren afectades per mal de cap o la migranya crònics. El 22% de les dones enquestades i el 10% dels homes –el 18% de mitjana– viuen atrapats per estats ansiosos o depressius.

Notícies relacionades

Tots aquests malestars són atenuats, de forma majoritària, amb fàrmacs que es recepten de forma indefinida, encara que avança entre els metges de família el criteri de recomanar exercici físic i canvis dietètics com a via prioritària per reduir el colesterol, evitar la diabetis i millorar l’estat d’ànim. Tot i així, l’enquesta de salut reflecteix que el 61% dels més grans de 15 anys i el 25% dels menors de 14 han consumit algun fàrmac en els dos dies previs al test. És així entre el 96% dels més grans de 75 anys.

L’absència d’exercici físic, o la vida completament sedentària, és habitual en el 24% de les dones d’1 a 74 anys i en el 20% dels homes d’aquestes edats. «L’oci sedentari», és a dir, l’hàbit de no moure’s ni per practicar jocs, predomina en un 23% dels nens de 3 a 14 anys i en un 21% de les nenes d’aquestes edats. Els especialistes responsabilitzen d’aquest deficitari hàbit pediatres i pares, gairebé en les mateixes proporcions. L’activitat física s’ha incorporat a la vida quotidiana del 70% dels homes de 15 a 69 anys, igual que en el 65% de les dones d’aquestes edats. Aquestes proporcions creixen, però de forma molt subtil, entre la població adulta de Catalunya. El tipus d’exercici més practicat és la marxa, o simplement caminar diàriament.