Tragèdia aèria

Opacitat informativa als Alps

Hi hauria ajudat que la crisi tingués un portaveu, algú a qui poder preguntar

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / SEYNE-LES-ALPES

Tant la policia com els responsables polítics coincideixen, com no podria ser d'una altra manera, que el primer i més important és estar al costat de les famílies. Ho van reiterar ahir François Hollande, Angela Merkel i Mariano Rajoy en la seva compareixença sense preguntes davant els mitjans de comunicació. Si és així, ¿per què tanta opacitat informativa que l'únic que aconsegueix és incrementar la competència entre mitjans de comunicació i alimentar els rumors i les fugues d'informació? Des que l'avió va caure, només hi ha hagut una roda de premsa. Precisament la que ahir van protagonitzar els tres mandataris i en què no es va dir res sobre les causes de l'accident que dimarts va costar la vida a 150 persones en un recòndit canal dels Alps. Al marge de la voluntat, lògica i evident, de treballar units, els líders francès, alemany i espanyol no van aportar res.

Diuen que els familiars són el primer, però avui han hagut d'esmorzar amb una informació publicada pel prestigiós 'The New York Times' en què s'assegura que un dels pilots hauria sortit de la cabina, i a l'intentar tornar a entrar-hi, el seu company no hauria respost a les seves demandes per accedir a l'habitacle de control de l'aparell. A veure qui s'atreveix a portar-li la contrària al 'New York Times', malgrat que la font militar que cita no aporti el seu nom.

La qüestió és que els familiars espanyols de les víctimes, que arribaran a Seyne-les-Alpes aquest migdia, han hagut de saber a través d'un diari nord-americà que el pilot que portava als seus éssers estimats o va perdre el cap, o les ganes de viure o simplement es va desplomar per causes desconegudes. Potser era un terrorista, qui sap, però tanta malícia l'hauria portat a estavellar l'aparell sobre una població, no enmig del no-res. Una informació, en qualsevol cas, que no ajudarà a millorar el seu estat d'ànim. Segurament, per l'angoixa que genera el dubte, l'empitjorarà. 

Notícies relacionades

L'opacitat informativa sobre el terreny ha sigut total. "Les condicions són molt complicades", "el primer és assegurar la zona per poder treballar en condicions". Poc més. Però després, alguns mitjans francesos, amb tracte preferencial aquí als Alps (i això no és una rebequeria) publiquen dimecres a la tarda que ja s'han rescatat algunes restes. De nou una font que no vol aportar el seu nom. I de nou una informació que els familiars reben sense cap confirmació, potser a través d'un tuit, o d'un amic que els diu que ha llegit no sé on que…

Potser hi hauria ajudat que la crisi tingués un portaveu, algú a qui poder preguntar. Potser hi hauria ajudat una roda de premsa al matí i una altra a la tarda per actualitzar dades. D'aquesta manera, i sempre amb aquest objectiu de mimar a les famílies, aquestes no haurien hagut d'anar coneixent els detalls de la tragèdia amb comptagotes, sense confirmació oficial, sense un nom al qual atribuir la informació. Després, cada mitjà pot anar traient exclusives. Però si el més important són les famílies, com diu la policia, els militars i els polítics, la informació, segons com arribi, pot incrementar el seu dolor.