Els familiars de les víctimes

Els familiars viatgen als Alps amb metges i psicòlegs

Un autocar i un avió traslladen els parents fins al lloc de la tragèdia

El viatge serà curt, just per poder apreciar el treball de l'operatiu de rescat

Familiars i personal d’ajuda pugen a l’autocar per desplaçar-se a França, ahir a la nit, a la porta de l’Hotel Rey Don Jaime de Castelldefels.

Familiars i personal d’ajuda pugen a l’autocar per desplaçar-se a França, ahir a la nit, a la porta de l’Hotel Rey Don Jaime de Castelldefels. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / CASTELLDEFELS

«És impossible dissuadir un familiar que necessita viatjar fins al lloc on reposa mort un ésser estimat. Ni es pot, ni s'ha de contrariar. L'hem d'acompanyar i ajudar-lo en aquest dur viatge. I això és precisament el que farem». L'anunci és de Jaume Gil, un dels responsables del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) que ahir a la nit va emprendre el viatge en autocar amb un metge, un auxiliar sanitari i un psicòleg, acompanyant un grup de 14 familiars de víctimes cap als Alps. Un altre grup de 150 parents s'enlairaran a primera hora d'aquest matí de l'aeroport del Prat fins a Marsella, acompanyats també per personal del SEM. Tant l'autocar com l'avió han sigut posats al seu servei per Germanwings, la companyia de l'avió sinistrat. Serà un viatge molt dur i curt, d'anada i tornada. «El temps necessari perquè puguin comprovar amb els propis ulls que s'està treballant per rescatar com més aviat millor els cossos dels seus éssers estimats».

Els gestors de l'emergència pretenen evitar que les famílies viatgin pel seu compte. El mateix dimarts a la nit alguns parents van decidir enfilar-se als seus vehicles particulars i emprendre la ruta fins a la zona de la catàstrofe. «Mare, et prometo que tornaré amb el meu germà». La promesa la reproduïa ahir una dona, que va preferir no donar el seu nom, i que havia perdut un dels seus fills en la tragèdia. Juntament amb un altre mig centenar de familiars consumia amb angoixa les interminables hores a l'Hotel Rey Don Jaime de Castelldefels, habilitat des d'ahir com a centre d'atenció als familiars de les víctimes.

Els parents que ahir a la nit van iniciar la seva ruta en autocar i els que hi volin avui s'ajuntaran a Marsella per recórrer junts les tres hores per carretera fins a la localitat de Seyne-les-Alpes, on es concentra l'operatiu de rescat. S'espera que arribin a aquest punt a partir de les tres de la tarda. I en cap cas se'ls acostarà fins a la zona en què es va precipitar l'avió. «Presenciaran el tràfec dels helicòpters i del personal de la Gendarmeria francesa. I tot el dispositiu organitzat per rescatar com més aviat millor els seus familiars. Però res més», va advertir ahir a la nit a aquest diari un responsable de la comitiva catalana desplaçada fins a la zona.

UN DRAMA LLARG / Després de passar dimarts a la nit gairebé sense dormir, el cansament començava a fer-se present ahir entre els familiars. L'hotel va permetre als psicòlegs dur a terme un treball més íntim amb les famílies. Una tasca d'acompanyament en el dolor que no ha fet més que començar, perquè a tots se'ls ha anat explicant, a poc a poc, que les tasques de rescat i identificació seran llargues. I que el drama es pot allargar uns quants dies abans de poder començar el dol i el comiat del seu ésser estimat.

Notícies relacionades

Un dels moments més durs de les últimes hores va ser quan els parents directes de les víctimes, els fills, els germans o els pares, es van deixar prendre mostres de saliva per a la identificació dels seus éssers estimats. «Els hem explicat a tots en què consistia el test. I que aquest tràmit facilitaria les tasques d'identificació. Però tot amb moltíssim respecte, empatia i el màxim afecte cap a unes persones que estan vivint un drama inimaginable», va explicar l'intendent dels Mossos d'Esquadra Xavier Porcuna.

Ahir a la nit s'havien recollit mostres d'ADN de 48 familiars directes. I amb l'ajuda de forenses s'estaven elaborant uns perfils amb tota la informació possible de les persones desaparegudes. Dades importants en una identificació com poden ser tatuatges, pírcings, operacions i peces dentals.