consell territorial de serveis socials

El Govern promet diners per a la dependència abans d'anar a votar

Alonso assegura fons encara no pressupostats per a 300.000 afectats més

Diu que revisarà la llei i el seu finançament després de les autonòmiques al maig

Una dona passeja al seu marit en cadira de rodes, a Barcelona.

Una dona passeja al seu marit en cadira de rodes, a Barcelona. / ARXIU / MARC SÁNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ
MADRID

El pròxim 1 de juliol tindran dret a accedir al Sistema d'Autonomia Personal i Atenció de la Dependència unes 300.000 persones més, els denominats dependents moderats. Amb elles es completarà la implantació del sistema, però el seu accés requerirà un finançament que de moment no figura en els Pressupostos de l'Estat, però que el ministre de Sanitat i Serveis Socials, Alfonso Alonso, va donar ahir per garantit. «El compromís del Govern és habilitar la disposició pressupostària que faci falta per a la incorporació d'a­questes 300.000 persones», va assegurar al final del Consell Territorial de Serveis Socials.

La declaració d'intencions no va estar acompanyada, no obstant, de cap xifra concreta, cosa que abona la sospita que la major part del pes dels nous compromisos econòmics torni a recaure en les administracions autonòmiques, locals i els usuaris, com ha sigut fins ara. Almenys això és el que sostenen les comunitats que ahir l'hi van tornar a retreure al ministre. La llei de la dependència estableix que l'Estat ha de pagar la meitat de les ajudes però els executius regionals asseguren que aporta entre un màxim d'entre un 15% i un 25% segons els casos.

RETRETS / Alonso va respondre als consellers autonòmics amb el compromís de revisar el funcionament del sistema, inclòs el finançament. «Cal deixar enrere els retrets i buscar un diagnòstic compartit», els va dir. Les propostes de millora les formularà després de les eleccions autonòmiques del maig un grup de treball  que es va constituir ahir.

El ministre es va vanagloriar que amb els 300.000 nous dependents s'arribarà al sostre de persones que és necessari protegir i que es preveien en els objectius marcats quan es va aprovar la llei. Al tancament de l'any 2014 hi havia 745.585 dependents amb prestació efectiva, tan sols 7.133 més que a finals del 2011, a l'inici de la legislatura del Partit Popular.

Notícies relacionades

El que sí que ha baixat de manera acusada encara que, per descomptat, no ha desaparegut són les llistes d'espera. En aquests mateixos tres anys han baixat a la meitat i ara s'han situat en 148.137 persones.

CONSELLERA SATISFETA / La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, es va mostrar satisfeta amb la promesa feta pel ministre de revisar el sistema i el seu finançament una vegada s'ha arribat gairebé al final de la seva implantació, però li va demanar que tingui en compte aquest «sobreesforç» que estan fent les autonomies, entitats locals i usuaris, que «aporten més que l'Administració de l'Estat per la via del copagament».