Hisenda avançarà els diners per a l'hepatitis C a les autonomies

Boi Ruiz garanteix que 9.401 pacients catalans rebran els nous fàrmacs

Catalunya critica que l'Executiu no aporti cap fons al marge del préstec

Malalts d’hepatitis C en un acte de protesta a Madrid, el diumenge.

Malalts d’hepatitis C en un acte de protesta a Madrid, el diumenge. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Els diners eren l'últim obstacle perquè els 52.000 malalts inclosos en el pla estratègic de l'hepatitis C rebessin els tractaments innovadors, i el Govern l'ha eludit amb una fórmula que ha deixat insatisfetes les autonomies però que garantirà l'arribada efectiva dels fàrmacs als pacients. El Ministeri d'Hisenda abonarà les factures i les comunitats li tornaran l'import en un termini de 10 anys a un interès mínim, d'entre el 0% i l'1,2%. La falta de liquiditat ja no podrà ser una excusa per vetar tractaments.

La fórmula va ser presentada ahir als consellers autonòmics pel secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, que només hi va veure avantatges. «Disposaran d'un termini molt ampli de 10 anys a un interès molt avantatjós», va destacar. Tècnicament es tracta de préstecs inclosos al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per a les comunitats incomplidores del sostre de dèficit, amb Catalunya al capdavant, i del fons de Facilitat Financera per a la resta. L'única diferència entre totes dues és que les primeres disfrutaran del 0% d'interès només el primer any i les segones durant dos anys més.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va ser juntament amb el representant andalús i l'asturià un dels més disconformes amb la fórmula. «És un pedaç avui i un forat demà. Ens donen préstecs però no n'assumeixen el cost», va lamentar, malgrat que va reconèixer que sí que permetrà tenir «els diners de caixa necessari» per afrontar la despesa. A Catalunya es beneficiaran del pla 9.401 malalts dels 15.132 que, en principi, consten en els registres hospitalaris.

Ruiz va calcular que aquests tractaments costaran a les arques de la Generalitat 469 milions d'euros, però després va ser corregit molt a la baixa pel ministre de Sanitat, Alfonso Alonso. «El càlcul el conseller l'ha fet amb els preus antics dels fàrmacs. Amb la negociació que hem tancat ara, són molt inferiors», va assegurar. Fonts del seu departament van precisar que el preu d'un tractament actualment està al voltant dels 14.000 euros, una tercera part del que costava l'any passat. La factura del Govern podria baixar doncs a uns 130 milions d'euros. La del conjunt de l'Estat puja a 727 milions. Si se superés aquest sostre, el sobrecost aniria a càrrec de les farmacèutiques.

El pla haurà de ser ratificat oficialment al Consell Interterritorial de Salut que se celebrarà a finals del mes de març però, segons el ministeri, els pacients ja poden rebre els medicaments. Si un malalt no ha rebut els seus fàrmacs en les pròximes tres o quatre setmanes pot escriure a Boi Ruiz, segons va suggerir el mateix conseller. «Que m'escrigui, i hi intervindré», va assenyalar.

Notícies relacionades

EL CRITERI / A parer dels hepatòlegs, és altament difícil saber en aquests moments, amb exactitud, a quants malalts beneficiaran els nous fàrmacs, ja que no es disposa de xifres fiables de diagnosticats d'hepatitis C a Espanya. «Ningú sap quants malalts estan diagnosticats, però això no és un impediment -va afirmar l'hepatòleg Jaume Bosch, president de l'Associació Espanyola d'Estudis del Fetge-. El més determinant és que el Govern ha acceptat un pla que diu que tots els pacients a qui el seu metge recepti els nous tractaments tindran dret a rebre'ls. Aquest tots els inclou a tots».

Els especialistes no dubten que, d'una manera o altra, sorgiran els diners per finançar les teràpies curatives de l'hepatitis C. En primer lloc, perquè la indústria ha rebaixat substancialment les seves inicials pretensions econòmiques, i, en últim, perquè la partida de fàrmacs finançats, asseguren, permet incloure aquestes teràpies.