L'ENCAIX JURÍDIC

A la recerca del suport legal

El Govern perfila la fórmula per introduir el permís patern mitjançant una llei orgànica

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN MADRID

El Govern segueix insistint a obligar que les noies de 16 i 17 anys que vulguin avortar comptin amb el permís dels seus progenitors. «Tenim el compromís de reformar l'actual legislació perquè les menors estiguin acompanyades dels seus pares i que el consentiment patern formi part d'aquest procediment», va ratificar ahir mateix el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

L'Executiu va intentar introduir el canvi legal per la porta del darrere, a través de la llei de protecció a la infància, que regula coses diverses. Però es va trobar que el Consell d'Estat li va advertir, a finals de novembre, que es requereix una llei orgànica per retocar una norma de rang superior com l'actual llei de terminis, que des del 2010 permet que les noies puguin avortar sense permís patern. Ni tan sols tenen l'obligació de comunicar-ho a les seves famílies si al·leguen que aquesta situació els genera un «conflicte greu». Des de l'estirada d'orelles de l'òrgan consultiu, l'Executiu està buscant una fórmula legal que li permeti estrènyer el camí pel qual accedeixen a l'avortament les menors, però sense obrir el meló de retocar directament la llei aprovada per José Luis Rodríguez Zapatero.

Catalá es va mostrar convençut ahir, en una entrevista a la cadena SER, que hi ha «temps de sobres» per portar a terme el canvi, mitjançant una llei orgànica, en el que queda de legislatura. Posteriorment, va aclarir que el Govern encara no ha tancat «l'articulació tècnica», però s'inclina perquè es converteixi en disposició orgànica la part de la llei de protecció a la infància en què va ficar l'avortament de les menors. Aquesta via evitaria que l'Executiu hagués d'introduir una reforma tan polèmica en una norma orgànica en vies d'aprovació i que no tingués res a veure amb l'assumpte.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va precisar de fet, en una entrevista a 13 TV, que l'assumpte està tan madur que el canvi legal es presentarà «aquest mes», juntament amb una iniciativa al Parlament encaminada a protegir la maternitat.

Notícies relacionades

Encara que l'esquerra rebutja estrènyer els drets de les menors en aquesta matèria, al PP estan convençuts que la «majoria» de la societat recolza que les adolescents no s'enfrontin a una situació tan dramàtica sense el suport dels seus pares. Els conservadors recorden, a aquest propòsit, que fins i tot en les files socialistes hi va haver dissidents de la proposta aperturista abanderada per Zapatero.

Motius electorals

Per això, en els inicis d'un any preeminentment electoral, amb comicis locals i regionals al maig, i les generals al final de l'exercici, els conservadors volen promoure el canvi per atraure's el vot moderat i aplacar el malestar del col·lectiu antiavortista, tradicionalment simpatitzant del PP. Precisament, els motius electorals i l'escàs suport van ser els que van portar Mariano Rajoy a enterrar el restrictiu projecte promogut, en un principi amb el seu suport, per Alberto Ruiz-Gallardón, cosa que va portar el llavors ministre de Justícia a dimitir al comprovar que havia perdut el beneplàcit del president.