L'okupa que fabrica diners

AMIR TAAKI - Una de les principals estrelles de la programació del 'bitcoin' és un britànic que va viure a Barcelona

Amir Taaki.

Amir Taaki.

2
Es llegeix en minuts
C. J. / BARCELONA

El banc central del bitcoin es pot dir que és a internet, però el seu centre tecnològic és una casa okupada. De fet, són diverses cases, que estan distribuïdes entre Londres, Milà i Catalunya. És el rastre del programador Amir Taaki, que en aquest moment passa per ser l'estrella de la comunitat informàtica que sosté el bitcoin i millora el seu codi per servir com a base d'una economia més participativa i sense institucions.

Taaki, que aquest mes de febrer farà 27 anys, és per a la revista Forbes un dels «30 emprenedors joves del 2014» i per a Wired«una de les persones més perilloses d'internet». Les dues mencions mostren l'ambivalència del personatge, que no dubta a fotografiar-se tant amb Cody Wilson, un anarquista nord-americà que fabrica armes amb impressores 3D, com amb Julian Assange.

Taaki, que participa en molts actes de promoció del bitcoin des d'una perspectiva hackactivista i criptoanarquista («si el Govern et desendolla d'internet, desendolla el teu Govern», diuen), va desenvolupar una part del codi en cases okupes, concretament a Calafou, a Vallbona d'Anoia (Anoia), i a la Kasa de la Muntanya, a Gràcia, on va viure uns quants mesos durant el 2014.

Amb ell han participat i viscut altres programadors com l'espanyol Pablo Martín, que de fet firma una part del codi de Dark Wallet, considerat la pròxima revolució del bitcoin i que és el número dos de la comunitat bitcoinera.

MÉS AJUDANTS / Dark Wallet és un programa que s'instal·la al navegador i converteix en anònimes les transaccions. Amb ells treballen, en persona o a distància i segons les regles del software lliure (el codi és accessible per a qualsevol i si es millora, es reverteix a la comunitat), altres programadors com el rus Vitalik Buterin, que desenvolupa una altra criptomoneda, l'etherum.

El grup de Dark Wallet, que es finança per crowfunding a través d'internet, també prepara un altre projecte polèmic, l'Open Bazaar, un supermercat virtual que permetrà transaccions anònimes i que alguns han volgut veure com la nova versió de Silk Road, el clausurat supermercat de la droga a la internet oculta.

Notícies relacionades

I és que els orígens del bitcoin sempre han estat vinculats a moviments llibertaris. El seu inventor, Satoshi Nakamoto, no ha donat mai la cara i hi ha qui manté que és el pseudònim d'un grup de programadors. Una periodista de Newsweek va descobrir que existeix, té 64 anys i és un professor universitari d'origen japonès que viu a prop de Pasadena (Califòrnia). Encara que no va voler ser entrevistat, la periodista va aconseguir testimonis de persones del seu entorn que confirmaven la seva autoria i atribuïen l'anonimat al seu caràcter esquerp. Quan es va publicar el reportatge, Nakamoto ho va negar tot i va exigir privacitat. Actualment està retirat dels fòrums de bitcoin.

La Bitcoin Foundation és qui n'assumeix el lideratge, però és qüestionada pel sector anarquista.