MARXES PER LA DIGNITAT EN DIFERENTS CIUTATS

Milers de persones es mobilitzen per exigir «pa, sostre i feina»

Col·lectius socials surten al carrer a tot Espanya contra la política d'austeritat

La manifestació ha acabat sense incidents, malgrat la presència d'encaputxats

Marxa d’una de les columnes que van participar en la Marxa per la Dignitat de Madrid, ahir.

Marxa d’una de les columnes que van participar en la Marxa per la Dignitat de Madrid, ahir. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Col·lectius de mestres i pares d'alumnes, de metges i infermeres, d'afectats per la hipoteca, de pensionistes i altres moviments socials contraris a les polítiques d'austeritat i retallades dels governs central i autonòmics van sortir ahir al carrer de diferents ciutats espanyoles, per segon any consecutiu, per sumar-se a la Marxa per la Dignitat. La protesta de Madrid, que va congregar ciutadans procedents de diversos punts d'Espanya i representants de partits polítics, sindicats i altres actors socials, va posar èmfasi, aquest any, en el dret a «pa, sostre i feina.

La manifestació madrilenya va començar a les 17.00 hores a Atocha, on es van unir les nou columnes ciutadanes que havien partit al matí des de diferents punts de la capital. Set d'elles es van organitzar segons la seva procedència geogràfica, mentre que les ­dues restants van estar compostes per la plataforma contra la impunitat del franquisme i per la marea verda contra la LOMCE i les retallades en educació.

La mobilització va arribar al seu destí, a la cèntrica Puerta del Sol, sense que es registrés cap incident violent durant el transcurs, encara que es va poder veure un grup d'anarquistes encaputxats i vestits de negre que portaven una pancarta amb la cara del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el lema Mort al dirigent. Ni líders ni jerarquies.

PROTESTA TRANQUIL·LA 

Notícies relacionades

Potser va ser per culpa de la pluja, que va restar també una mica de participació, o perquè aquesta vegada els convocants ja s'havien encarregat de llançar crides a la calma, el cas és que aquesta segona Marxa per la Dignitat es va desenvolupar d'una forma molt més tranquil·la que la de l'any passat, que va acabar amb seriosos altercats i la crema de contenidors al centre de Madrid. En aquesta ocasió, al final de la marxa, un portaveu del moviment 22-M va exigir l'impagament del deute «il·legal, ­il·legítim i odiós», l'existència de llocs de treball «dignes amb drets», una renda bàsica, el dret a una vivenda i serveis públics per a tothom i la ruptura del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP).

A Barcelona, també sota la pluja (en algun moment molt intensa), unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, van protestar amb cartells amb lemes com Prou retallades i crits a favor d'una feina digna. Els secretaris de la UGT i CCOO a Catalunya, José María Álvarez i Joan Carles Gallego, van participar aquest any en la manifestació convocada a Lleida, on la Generalitat ha anunciat la creació d'un consorci per unificar l'atenció sanitària en aquesta demarcació.