CONVOCATÒRIA DE 150 ENTITATS PROVIDA a madrid

Només Botella i càrrecs menors del PP van a la protesta antiavortament

Desenes de milers de persones marxen a Madrid contra la retirada de Rajoy

Els manifestants criden contra el president davant la seu del partit

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Els col·lectius antiavortistes van reunir ahir a Madrid desenes de milers de persones per exigir al president del Govern, Mariano Rajoy, que reprengui la contrareforma de la interrupció de l'embaràs empresa per l'exministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Una demostració de força, però inferior a la que van aconseguir els mateixos col·lectius el 2009, quan unes 250.000 persones es van mobilitzar contra la llei de l'avortament del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, avui en vigor. Els convocants van xifrar llavors la participació en 2 milions de persones, i ahir la van rebaixar a 1,4.

Els convocants tampoc van poder arrossegar ni dirigents rellevants del PP, ni els bisbes. Només s'hi va poder veure l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, que d'aquí pocs mesos abandonarà la política, i una vintena de parlamentaris populars de segona fila. En contra del que s'havia anunciat, tampoc hi va ser Ruiz-Gallardón. També s'hi van poder veure sotanes i hàbits de monges, però cap religiós amb càrrec.

La gran majoria dels participants en la marxa, que es va iniciar a les 12  a la glorieta de Ruiz Giménez i va acabar a la plaça de Colón, van seguir la consigna dels organitzadors de no polititzar la marxa. Les pancartes que feien referència a Rajoy o al PP eren molt poques i tampoc es van emetre gaires crits, excepte quan els manifestants van passar pel costat de la seu principal del partit del Govern, al carrer de Génova.

El PP va tenir la precaució de tancar la seu amb pany i clau, però la temptació per als manifestants era massa gran. Allà la xiulada es va fer ensordidora i quan parava es podien sentir crits com «Rajoy, traïdor», «Rajoy, genocida, respecta la vida» o «On són, no es veuen els valors del PP».

UNA ALTRA MARXA EL 2015 / La manifestació, encapçalada amb la pancarta La vida importa, va acabar amb el discurs del president del Fòrum de la Família, Benigno Blanco. Des de l'escenari, va advertir a Rajoy que encara «és a temps de complir la seva paraula», recorrent a la majoria absoluta per «eradicar l'avortament».

Notícies relacionades

Si no ho fa, Blanco va anunciar que els mateixos col·lectius convocaran una nova marxa el 14 de març del 2015, la vigília de les eleccions municipals i autonòmiques. Segons Blanco, serà el moment de desaconsellar el vot als populars perquè, encara que la immensa majoria dels manifestants van recolzar el Partit Popular en els anteriors comicis, el seu vot, va afirmar, no és «captiu» de ningú.

«La societat sabrà recompensar amb el seu vot a qui sigui lleial als valors que predica», va assenyalar. La marxa d'ahir difícilment farà que Rajoy reconsideri una decisió basada en el càlcul que li faria perdre més suports si derogava la llei de l'avortament que si l'aprovava.