UN REFERENT DEL PERIODISME VISUAL

El disseny d'EL PERIODICO destaca amb 21 premis europeus

Els European Newspaper Award valoren disseny, fotografia i infografia

Portada i pàgines de participació sobre el model de ciutat dels lectors.

Portada i pàgines de participació sobre el model de ciutat dels lectors.

2
Es llegeix en minuts
RICARD GRÀCIA
BARCELONA

L'aposta visual en la presentació de la informació, un dels trets identitaris d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA des de la seva fundació, ha tornat a ser reconeguda internacionalment. En aquesta ocasió, la 16a edició dels European Newspaper Award, la competició més important d'aquest àmbit al continent, ha atorgat 21 premis a la qualitat del treball dels departaments d'art d'aquest diari.

EL PERIÓDICO es converteix d'aquesta manera  en el segon rotatiu més guardonat aquest any, amb una menció menys que el diari holandès nrc Handelsblad (22), i seguit de l'alemany Berliner Morgenpost i de nrc  next, la versió compacta del nrc Handelsblad, destinada a un  públic més jove, amb 18 en els dos casos.

D'entre les distincions obtingudes (vegeu la selecció que acompanya aquest text) destaquen les dels monogràfics que el suplement d'EL PERIÓDICO Més Diumenge va dedicar als 100 anys de l'inici de la Primera Guerra Mundial i a commemorar el tricentenari del 1714. Un altre suplement guardonat ha estat l'especial que aquest diari va editar amb les millors imatges de la 'V' de la Diada del mes de setembre passat. Al seu torn, un recopilatori de les instantànies que tanquen cada setmana el suplement Més Esport i també un portafoli amb les millors il·lustracions que acompanyen els articles d'opinió del diari van obtenir dos premis.

A l'apartat de portades, s'han destacat la publicada al quadern Més Diumenge sobre el referèndum d'independència escocès i la que presentava el suplement Més Esport sobre l'inici de la temporada de Fórmula 1.

Les infografies d'aquest diari també han obtingut la seva recompensa: un gràfic sobre la Bàrcino romana i un altre sobre la història de la domesticació dels gats van ser seleccionades pel jurat entre les millors de l'any.

Notícies relacionades

L'apartat en què més ha destacat la feina de la redacció d'EL PERIÓDICO és el dels nous formats de narratives visuals, en què s'explora com oferir la informació al lector d'una manera simple, concisa i visualment atractiva. En aquesta categoria, el diari ha estat llorejat per informacions que mostren el diàleg amb els lectors sobre quin hauria de ser el futur de la Rambla de Barcelona, l'anàlisi esportiva de la posició de Messi al Barça de Luis Enrique, el reconeixement facial com a clau de seguretat informàtica o un repàs de les millors sèries televisives.

Els European Newspaper Award són una iniciativa patrocinada per diverses publicacions d'Alemanya, Àustria i Suïssa, i dirigida pel dissenyador alemany Norbert Küpper. En aquesta edició, s'hi van presentar 194 rotatius de 27 països, entre els quals destaquen importants capçaleres europees com Die Zeit (Alemanya), La Stampa (Itàlia), la francesa Libération o la britànica The Independent.Els premis per als rotatius més ben dissenyats d'Europa (una menció que només s'obté una vegada per capçalera i que aquest diari va obtenir el 2008) han recalat en el diari portuguès Público (premsa nacional), l'holandès De Twentsche Courant Tubantia (regional) i l'irlandès The Mayo News (local).