INDIGNACIÓ SOCIAL

S'acaba sense condemnats el judici dels 3.000 morts per amiant a Itàlia

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Tres mil morts (per ara) i cap culpable. La sentència del Suprem que dimecres va absoldre per prescripció del delicte els industrials de l'amiant de la regió de Torí ha causat un enorme enrenou a Casale Monferrato -on s'aixecava la fabrica responsable de la nefasta contaminació-, a la mateixa capital regional, al Parlament de Roma i al Govern. «No és possible viure amb el malson de la prescripció», va comentar Matteo Renzi, el cap del Govern italià.

Els veïns de Casale Monferrato, que també havien de rebre 90 milions d'euros d'indemnització per les morts de familiars, fa 24 hores que es manifesten als carrers. L'alcalde va proclamar un dol ciutadà i lidera les protestes, mentre les escoles estan tancades. «Els han assassinat per segona vegada», deien algunes pancartes.

El Suprem es justifica dient que no s'havia de pronunciar sobre els morts, sinó només dirimir sobre el recurs dels acusats respecte a la prescripció d'un delicte que en primera i segona instància va suposar condemnes de 16 anys de presó. L'alt tribunal argüeix que el «desastre ambiental» ocasionat per la indústria es va acabar el 1986, quan els propietaris van tancar la fàbrica. «La cort no s'ha ocupat de morts ni de patologies conseqüents», va subratllar el Suprem en un comunicat. I va afegir: «Entre dret i justícia, el tribunal ha d'elegir el dret».

Notícies relacionades

La fiscalia torinesa va reaccionar amb una rapidesa inusual i ahir va tancar el segon sumari sobre la uralita. En ell s'atribueixen 256 morts, sobre el total de 3.000 registrades, als propietaris suïssos de la fàbrica d'Eternit, un material que els anys 50 va ser utilitzat habitualment en sostres, parets divisòries, trens, naus i fins i tot per mantenir compacta la cendra dels puros. El baró suís Stephan Schmidheiny, copropietari de la indústria, és investigat per homicidi voluntari.

Casale Monferrato es postula ara com a «moviment de justícia d'àmbit mundial», va prometre l'alcalde Titti Palazzetti, acompanyat per desenes de regidors, en referència als milers de casos de morts atribuïts a l'amiant en nombrosos països.