Els bisbes prenen distància de la protesta antiavortista

La primera assemblea episcopal sense Rouco al davant consagra el gir cap a la moderació

Blázquez demana que es canviï la llei però eludeix fer una crida a la participació

Rouco i Blázquez, ahir en l’assemblea.

Rouco i Blázquez, ahir en l’assemblea. / VÍCTOR LERENA / EFE

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Ni aniran a la gran manifestació que els antiavortistes han convocat dissabte que ve contra Mariano Rajoy, ni animaran els seus fidels a participar-hi. La primera Assemblea de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) de l'era post-Rouco que ahir va començar a Madrid va permetre visualitzar com han canviat les coses des que el papa Fran-

cesc va exhortar els bisbes espanyols a no obsessionar-se amb temes com l'avortament o els matrimonis gais.

El seu president, Ricardo Blázquez, no es va oblidar de condemnar l'avortament en el seu discurs inicial, però respecte a la manifestació va precisar que està «organitzada per fidels laics» davant de la qual la CEE «no diu ni sí ni no». «És cada cristià o ciutadà» el que ha de fer «el que cregui convenient». Molt lluny de la profusió de sotanes de la marxa contra la llei de l'avortament de Zapatero i de les crides a la participació llançades llavors per la cúpula episcopal.

Avís als organitzadors

Gairebé a la mateixa hora en què l'arquebisbe de Valladolid obria els treballs de la 94a assemblea, els convocants ja havien llançat un avís als bisbes en la presentació de la concentració. «No s'entendria que persones que prediquen el dret a la vida no hi assisteixin», va advertir Benigno Blanco, el president del Fòrum de la Família, la més important de les 140 entitats organitzadores.

Blanco semblava saber per endavant que el successor de l'ultraconservador Rouco Varela llançaria un dur discurs però es mantindria al marge de la protesta. Blázquez va demanar que es «canviï ben aviat» la llei de l'avortament perquè la ciència ensenya que en la concepció «hi ha una tercera persona», que «no és un tumor, és un nen».

Notícies relacionades

Tampoc sembla que la marxa hagi de comptar amb personalitats rellevants del partit del Govern. Si el 2009 s'hi va veure María Dolores de Cospedal, Esperanza Aguirre i Aznar, els organitzadors només han pogut citar diputats i senadors de segona fila. Malgrat això, esperen que la mobilització sigui «una de les més grans de tota la democràcia», superior a la del 2009, quan van xifrar en dos milions els assistents.

El lema que obrirà la marxa és el mateix que fa cinc anys: Cada vida importa. Però aquest cop els crits no seran contra Zapatero, sinó contra Rajoy. «Li reclamem que rectifiqui i derogui la llei de l'avortament perquè encara hi ha temps en el que queda de legislatura», va argumentar Blanco, l'organització del qual desaconsellarà votar el PP en les eleccions en cas contrari.