Millora en l'accés a la informació

Barcelona triplicarà en dos anys la xarxa wi-fi i l'ampliarà al transport públic

Actualment el servei té una mitjana de 100.000 usuaris mensuals

Un usuari utilitza el wifi públic al parc de la Ciutadella.

Un usuari utilitza el wifi públic al parc de la Ciutadella. / ARXIU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona té previst triplicar el nombre de punts operatius de la seva xarxa de servei wi-fi i arribar a la xifra de 1.527 el 2016, bàsicament amb l'ampliació de la seva xarxa en el transport públic.

Abans de l'estiu del 2015 s'implantaran 220 nous punts d'accés gratuït a wi-fi als parcs infantils i jardins municipals, i el gener d'aquest mateix any es començaran a implantar en 1.130 autobusos i a les 16 estacions de metro principals, amb l'objectiu de completar el desplegament el 2016.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest dilluns el pla de desenvolupament de la xarxa wi-fi a Barcelona, en què l'ajuntament invertirà l'any que ve 3,6 milions d'euros.

El servei Barcelona Wi-fi està compost per una xarxa de punts d'accés repartida pel territori de la ciutat que permet als ciutadans accedir a internet de manera il·limitada en el temps, però limitada en velocitat d'acord amb la normativa vigent.

Actualment, el servei consta de 664 punts wi-fi operatius i una mitjana de 100.000 usuaris mensuals amb 250.000 accessos, i el mes d'agost passat va registrar la xifra rècord de 161.000 usuaris.

L'alcalde ha subratllat que l'aposta de Barcelona per la tecnologia i en concret per la seva xarxa de wi-fi no respon a una moda, sinó al desig de "disposar d'una eina per donar servei a la gent --ha assenyalat--, un servei que millori les condicions de vida de les persones".

Xavier Trias ha recordat que Barcelona Wi-fi va començar el 2009 amb 170 punts d'accés i ha destacat l'aposta que es fa ara per ampliar la xarxa al transport públic i fer-la arribar, en la segona fase del pla, als mercats municipals i al Port de Barcelona.

"Aquesta iniciativa permetrà incrementar de manera notable la cobertura de wi-fi a Barcelona i arribar a tots els barris per donar servei a la gent", ha destacat Trias, que ha deixat als tinents d'alcalde Joaquim Forn i Antoni Vives les explicacions tècniques del pla.

Així, el primer tinent d'alcalde i president de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Joaquim Forn, ha explicat que en la primera fase (abans del març del 2015) el wi-fi s'implantarà en 50 autobusos de la Nova Xarxa i en cinc estacions de metro, i que la previsió és donar cobertura a tota la flota d'autobusos i també als 70 autobusos turístics.

Forn ha destacat que el servei beneficiarà més de dos milions de viatgers que utilitzen el transport públic de Barcelona i permetrà donar resposta a la seva demanda constant que es millori l'accés a la informació.

Per la seva part, el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat que crear aquesta gran xarxa pública d'accés a internet és possible gràcies a la gestió eficient que en fa l'empresa adjudicatària, Abertis Telecom.

Vives ha destacat que el projecte, de col·laboració publicoprivada, "no respon als models que han fallat en altres ciutats".

Notícies relacionades

Fins ara, l'accés a internet que ofereix l'Ajuntament de Barcelona és gratuït amb limitació de velocitat (256K), com imposa la normativa de telecomunicacions.

Antoni Vives ha explicat que a partir d'ara hi haurà una oferta complementària de pagament aportada per Abertis Telecom, Wi-fi Premium, per als usuaris interessats a disposar de més capacitat.

Temes:

Wifi