SOL·LICITUD A L'EXECUTIU DE MARIANO RAJOY

EUA vol que les seves tropes a Libèria facin escala a Espanya

La petició és per a soldats que tornen de la missió contra l'Ebola

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA
R. MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els Estats Units han sol·licitat autorització a l'Executiu de Mariano Rajoy perquè els soldats que ha començat a desplegar a Libèria per mirar de contenir l'epidèmia d'Ebola puguin fer de tornada al seu país escala a les bases nord-americanes de Rota (Cadis) i Morón de la Frontera (Sevilla), segons van explicar a aquest diari fonts del Ministeri de Defensa. Davant les implicacions que l'operatiu podria tenir per al personal i l'entorn de les bases, la diplomàcia nord-americana ha procurat tranquil·litzar les autoritats espanyoles, assegurant-los que en cap cas recalarien a les instal·lacions persones que hagin tingut contacte directe amb malalts d'Ebola.

L'ambaixador dels Estats Units a Espanya, James Costos, va confirmar ahir a la nit la petició, i va garantir que en cap d'aquells avions hi viatjarien ni metges que hagin atès directament pacients d'Ebola ni militars infectats. Espanya encara no ha contestat oficialment, però s'espera una resposta positiva quan es pacti un protocol d'actuació i seguretat.

VISITA DE MORENÉS / Molt probablement l'assumpte s'acabarà d'abordar en la visita que el ministre de Defensa, Pedro Morenés, té previst realitzar a finals d'aquesta setmana a Washington i Tampa (Florida), on es troba la seu del comandament central de l'Exèrcit dels Estats Units, des d'on es coordinen les operacions a l'Àfrica i el Pròxim Orient.

Notícies relacionades

Els Estats Units ja han desplegat a Libèria 565 militars, l'avançada d'un contingent que hauria d'arribar fins als 4.000 en els pròxims mesos. Dels que ja són allà, un centenar van sortir la setmana passada des de la base de Morón, segons informava Military Times, per transportar, prèvia escala al Senegal, dos avions Hercules KC-130 i quatre Ospreys MV-22. El Pentàgon ja fa dies que insisteix que les seves tropes no atendran els malalts d'Ebola ni hi tindran contacte directe.

La seva missió es limitarà a operacions logístiques, com la creació de 17 hospitals de campanya amb uns 1.000 llits cadascun o diversos laboratoris mòbils per extreure mostres de sang i diagnosticar la malaltia. Els tres primers laboratoris ja han començat a funcionar. La majoria de les tropes amb destí a Libèria partiran de les bases de Fort Campbell (Kentucky) i Fort Hood (Texas), segons el Pentàgon.