Rajoy confirma que retira la llei de l'avortament de Gallardón

El president anuncia que reformarà l'actual normativa perquè les menors necessitin el consentiment patern

El cap de l'Executiu justifica no anar més enllà perquè el següent Govern no deixi la norma en paper mullat

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts que renuncia a aprovar la reforma de la llei de l'avortament en els restrictius termes que va veure la llum per Nadal (l'avantprojecte dibuixat per Alberto Ruiz-Gallardón, amb el seu vistiplau, només permetia avortar en cas de violació o risc "greu" per a la salut de la mare). El cap del Govern ha assegurat que "ha pres una decisió", que creu que és "la més assenyada" i consisteix a aparcar el projecte i a promoure una reforma de mínims --tal com sol·licitava un sector del PP-- en què no es permeti a les menors de 16 i 17 anys avortar sense consentiment patern, una premissa que permet la llei de terminis actual, i que els populars aspiren que recolzi el PSOE i altres grups de l'oposició.

Així mateix, el president s'ha compromès a aprovar abans de final d'any "un pla de suport a la família". Rajoy, en declaracions als mitjans de comunicació després d'haver participat en el fòrum mundial de la comunicació, ha justificat no anar més enllà i aprovar la contrareforma dissenyada pel ministeri de Justícia amb l'argument que no es pot "aprovar una llei" que "quan arribi un altre Govern la canviï".

Notícies relacionades

No obstant i per no defraudar en excés el sector més antiavortista del seu partit i de l'electorat, Rajoy s'ha compromès a seguir "estudiant fórmules per aconseguir més acceptació de la reforma". "Seguirem treballant per la cohesió", ha afegit. No obstant, si el Govern no ha aconseguit consensuar la llei ni dins ni fora del seu partit fins ara, en el que queda de legislatura és molt difícil que arribi a aconseguir-ho.

Ara falta veure què fa el ministre de Justícia davant aquesta decisió, després d'haver deixat córrer el rumor que estava disposat a dimitir si el seu projecte estrella no veia la llum. Rajoy no ha aclarit si s'ha reunit amb Gallardón, que demà com a molt tard s'haurà de pronunciar sobre la mort del projecte en el qual s'ha deixat el seu crèdit polític, ja que tant el PSOE com IU l'interpel·laran al Congrés sobre l'assumpte.

Temes:

Avortament