Retrocés social

La llei de l'avortament, a l'espera que Rajoy decideixi si la impulsa

Justícia ha flexibilitzat aquest estiu lleugerament el rígid avantprojecte inicial

Si l'Executiu ajorna molt la seva tramitació, no entrarà en vigor aquesta legislatura

Manifestació a favor del dret a l’avortament, a València.

Manifestació a favor del dret a l’avortament, a València. / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
MADRID

El Govern reprèn avui la seva activitat, amb el primer Consell de Ministres després de les vacances i diversos fronts oberts, entre ells la polèmica contrareforma de la llei de l'avortament. El Ministeri de Justícia ha acabat aquest estiu un text legal, segons fonts governamentals, que recull algunes de les recomanacions dels òrgans consultius i suavitza lleugerament el restrictiu avantprojecte aprovat el Nadal passat i que només permet interrompre l'embaràs en dos supòsits: violació i risc per a la salut de la mare. Per tant, ara només falta que el nucli dur de l'Executiu, Mariano Rajoy i Soraya Saénz de Santamaría, prenguin la decisió de si donen llum verda a la norma en les pròximes setmanes i en quins termes, o bé si posposen la seva aprovació de manera que a penes hi hagi temps de tramitar-la a les Corts abans de les eleccions generals de finals del 2015. Al PP hi ha qui sosté fins i tot que el millor seria que la guardessin al calaix definitivament.

Les fonts consultades asseguren que, tret que hi hagi canvis d'última hora, la controvertida reforma no s'aprovarà avui, i subratllen que el Govern no la té entre les seves prioritats immediates. De fet, l'Executiu podria haver fet tirar endavant la llei al juliol, com es va dir en un principi, però divendres rere divendres, amb excuses diverses, es va anar argumentant que no era el moment.

LA CONTESTACIÓ / L'avantprojecte, que liquida el dret a l'avortament i converteix Espanya en un dels països amb lleis més severes, va generar un rebuig unànime en l'oposició, el col·lectiu mèdic i les associacions de dones; però també malestar a les files d'un partit tan disciplinat com el PP. Desenes de càrrecs, entre ells presidents autonòmics i algun subdelegat del Govern, van alçar la veu contra la duresa de la norma fins al punt que la direcció de la formació conservadora va demanar al ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que deixés estar el projecte i el flexibilitzés tant com fos possible. Un sector del PP combrega amb una llei semblant a la del 1985 (que permetia l'avortament per violació, risc per a la salut materna i per malformació fetal i que va permetre avortar fins a 100.000 dones a l'any), i creu que una legislació més retrògrada els allunyarà del seu electorat moderat, el que precisament es va quedar a casa i no va votar el partit en les eleccions europees del maig.

La pilota està per tant a la teulada de la Moncloa, però el temps juga en contra seu. Si el Consell de Ministres aprovés el text al setembre, l'últim termini que ha donat Gallardón, i se li donés al Congrés un procediment exprés, aquest podria entrar en vigor a finals d'any o principis del 2015, per separar-lo tant com fos possible de les eleccions municipals i autonòmiques del maig vinent. A un PP en hores baixes i que, segons les enquestes, podria perdre diverses alcaldies i comunitats importants, no li convé que la precampanya i campanya electoral giri al voltant de la polèmica llei, ja que els estudis d'opinió indiquen que són pocs els espanyols que comparteixen la necessitat de derogar la llei de terminis actual.

Notícies relacionades

UNA TRAMITACIÓ PAUSADA / També hi hauria la possibilitat que la tramitació al Congrés fos més pausada i la norma s'aprovés després del maig, però en aquest cas podria complicar la campanya del mateix Rajoy, ja que les generals se celebraran a finals d'any. D'aquesta manera, comença a instal·lar-se al PP la sensació que, o bé el Consell de Ministres dóna llum verda a la contrareforma al setembre o com a molt a primers d'octubre, o bé el cap de l'Executiu ha arribat a la conclusió que per no perjudicar-se a ell mateix i al seu partit és millor deixar morir deliberadament la reforma, tant als calaixos de Justícia, com als del Congrés dels Diputats.

El partit també confia en el fet que, si decideix seguir endavant, almenys es facin els retocs suficients que aplanin el camí de la seva defensa a les Corts i davant la societat. Justícia ja ha introduït a la llei l'avortament per malformació fetal, incloent en el text un llistat de malalties severes, que no inclou discapacitats com la síndrome de Down. ­Però com amb tot, Rajoy serà qui decideixi si modera el text encara més.

Temes:

Avortament