DECLARACIONS MASCLISTES D'UN POLÍTIC REINCIDENT

L'alcalde de Valladolid insinua que les dones simulen abusos

No va en ascensor amb una noia per si «s'arrenca el sostenidor i surt cridant»

Associacions de dones i partits polítics demanen al PP que adopti mesures

León de la Riva.

León de la Riva.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

L'alcalde de Valladolid, Francisco Javier León de la Riva (PP), desconfia de les dones. Ahir, en un programa de ràdio va reconèixer que algunes situacions amb dones li produeixen «certa aprensió» perquè considera que poden ser comprometedores. «Entres en un ascensor, hi ha una noia amb ganes de buscar-te les pessigolles, es fica a l'ascensor, s'arrenca el sostenidor i surt cridant que l'han intentat agredir», va proposar com a exemple el recelós alcalde.

Les polèmiques declaracions van tenir lloc en un programa d'Onda Cero, quan al regidor li van preguntar per una suposada violació ocorreguda a la ciutat de la qual no s'ha trobat l'autor: «A vegades, a les sis del matí, una dona jove ha de vigilar per on va», va tornar a la càrrega el regidor.

Les reaccions no es van fer esperar. La secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, va acusar  León de la Riva d'«encoratjar el fantasma de les falses denúncies» i de «frivolitzar» amb els casos de violació. Per a Montón, aquestes declaracions són «impròpies en una persona que exerceix una alta responsabilitat», encara que provinguin d'una persona com De la Riva, a qui va qualificar de «masclista reincident».

ELS «MORROS» DE PAJÍN / El 2010, León de la Riva va rebre una allau de crítiques quan en unes declaracions sobre la llavors ministra de Sanitat socialista Leire Pajín va fer aquest comentari. «Cada vegada que li veig la cara i aquells morros penso el mateix, però no ho diré aquí».

La secretària d'Igualtat socialista va exigir al responsable de Política Municipal del PP, Javier Arenas, que intervingui en l'assumpte i «desautoritzi» l'alcalde val·lisoletà, alhora que va fer una crida a la ministra de Sanitat, Ana Mato, perquè alci la veu pels drets de les dones.

La Federació Espanyola de Dones Separades i Divorciades va acusar León de la Riva de violar la dignitat de les dones i va sol·licitar a les votants de Valladolid que no donin el seu suport a «un polític masclista d'aquest calibre» que no és la primera vegada que fa comentaris ofensius contra les dones.

Notícies relacionades

Aquesta nova polèmica es produeix dies després que l'alcalde de Màlaga, el també conservador Francisco de la Torre, tragués importància a un cas de presumpta violació múltiple ocorregut a la fira de la ciutat, quan la jutge que portava el cas encara no havia decidit arxivar la denúncia.

L'alcalde malagueny va dir llavors que aquests casos passen «amb més freqüència de la que es pensa» i que a Espanya «es produeixen més de mil violacions cada any». Unes declaracions que també van desencadenar aïrades reaccions de condemna per part de partits polítics  de l'oposició i d'algunes associacions de dones.