CANVIS EN EL SECTOR TURÍSTIC

El turisme espanyol repunta a les platges catalanes després de 4 anys dolents

Els visitants d'Aragó, Navarra i el País Basc compensen en part la menor arribada de russos

L'ocupació hotelera creix sobretot a la Costa Daurada, impulsada també per ofertes puntuals

La platja deLlevant de Salou, plena de banyistes dimecres passat.

La platja deLlevant de Salou, plena de banyistes dimecres passat. / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

Per primera vegada des del 2010, el turisme espanyol està augmentant a les platges catalanes. Les dades demostren que els catalans de l'interior i els aragonesos, navarresos i bascos estan recuperant la confiança econòmica, cosa que serveix per pal·liar el progressiu descens del turisme espanyol dels últims anys, que s'havia convertit en un dels principals motius de preocupació de la indústria turística costanera catalana. D'una ocupació hotelera que es repartia al 50% entre visitants estrangers i espanyols s'havia arribat, en el pitjor moment per al turisme interior, a una proporció de tres a un a favor dels visitants d'altres països.

Aquest any, el turisme local està repuntant per compensar, en part, caigudes com la que pateix el turisme rus. Les dades de l'Agència Catalana de Turisme fins al maig revelen un lleuger increment de l'ocupació hotelera (0,5%) i un de més significatiu de l'extrahotelera (17,5%). És el que s'està donant al litoral gironí, on la presència de visitants espanyols «és molt semblant a la de l'any passat», precisa el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos. Però l'increment en les places hoteleres és molt més evident a la zona de la Costa Daurada, que des de Setmana Santa ha registrat augments per sobre del 6% respecte al 2013.

L'Associació Hotelera de Salou, Cambrils i la Pineda (Vila-seca), que disposa d'una de les concentracions turístiques més grans de Catalunya amb 82 hotels i 45.000 places, va registrar al juny una ocupació del 76% (el 32%, visitants espanyols, i el 68%, estrangers). El desequilibri va tornar a ser més gran la primera quinzena de juliol (25% i 75%), a falta encara de conèixer-se les dades del mes complet, però, com a la resta de Catalunya, s'espera que el repunt torni aquest agost.

EL PROCÉS SOBIRANISTA / «És cert que a partir de Setmana Santa hem detectat un augment d'espanyols, que havien anat a la baixa des del 2008, però des de finals de juny fins ara s'han tornat a frenar», explica Xavier Roig, portaveu de l'associació hotelera tarragonina. Assegura que molts hotelers han salvat la primera quinzena de juliol gràcies a ofertes puntuals, amb rebaixes d'entre el 10% i el 40% en els preus, per aconseguir una ocupació del 88%. «Aquests descomptes faran que el balanç final sigui inferior al previst», aclareix Roig. Al·ludeix, sense mencionar-lo, al procés sobiranista català per justificar un cert recel dels turistes de la resta de l'Estat: «Sabem que en llocs com Benidorm i la Costa del Sol no s'està notant» la baixada del mes de juliol, apunta. En aquest sentit, el portal on line Atrápalo ha confirmat un increment del 20% en les reserves i que Benidorm, Peníscola, Mojácar i Salou, per aquest ordre, són els principals destins entre els seus usuaris.

A Salou, segons el patronat de turisme local, el percentatge d'espanyols al juny va ser del 40%, davant el 34% del mateix mes del 2013. A falta de les xifres definitives, Octavi Bono, gerent del patronat de turisme de la Diputació de Tarragona, explica que té «la sensació» que el turisme espanyol augmenta. «A Girona està creixent una miqueta, sobretot el basc», puntualitza.

Bono destaca que l'any passat es va registrar a Tarragona un retrocés del 9% en el turisme espanyol. «És aviat per assegurar-ho, però l'activitat que estan tenint les plataformes de comercialització del turisme fa pensar en un creixement», insisteix el responsable del patronat de la Diputació de Tarragona. «Hi ha una certa millora, potser acompanyada per la recuperació de la confiança que s'està produint en general», insisteix.

Notícies relacionades

OCUPACIÓ DE CÀMPINGS / També als càmpings costaners creix el turisme espanyol, encara que la tipologia de visitants sigui diferent. Berta Cabré, presidenta de l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre, explica que l'ocupació mitjana la primera quinzena de juliol va ser del 55%. Els visitants espanyols van representar el 55% dels clients, «però hem de tenir en compte que el 2010 eren el 61%», afegeix Cabré, per a qui «la temporada està sent complicada i incerta».

L'entitat que presideix agrupa un total de 55 càmpings -algunsdels quals figuren entre els més luxosos d'Europa-, amb 64.350 places i 21.450 unitats d'allotjament. El 2013 van registrar gairebé 7 milions de pernoctacions amb una mitjana de quatre nits per persona. SFlb