INICIATIVA PER PRESERVAR L'ECOSISTEMA DEL PAÍS ASIÀTIC

La Xina castiga amb presó menjar animals en perill d'extinció

El consumidor de panda, pangolí o tigre s'exposa a penes de 3 a 10 anys

L'allau de nou-rics ha disparat el consum d'espècies protegides

PANDA És una de les 420 espècies que la Xina considera en perill.

PANDA És una de les 420 espècies que la Xina considera en perill. / DAVID BROSSARD / REUTERS / JACK HYNES

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

Del restaurant a la presó. És l'última mesura contra el comerç d'animals en perill d'extinció que està aplicant la Xina. El Govern de Pequín ja ho havia intentat abans amb el setge als furtius, multes milionàries, batudes policials, campanyes del basquetbolista Yao Ming o l'actor Jackie Chan... Tot menys castigar el comensal, que és l'última i imprescindible baula de la cadena delictiva.

Els que siguin enxampats amb els bastonets a la massa passaran entre tres i més de 10 anys entre reixes, segons la nova interpretació de la llei criminal. «Acaba amb les ambigüitats sobre els compradors d'animals provinents de caces il·legals», va anunciar l'agència oficial Xinhua. Ara està tipificat com a crim. «Menjar animals salvatges en extinció no és solament un mal hàbit social sinó també la principal causa que la caça il·legal no s'hagi aturat malgrat totes les enèrgiques mesures que s'han adoptat. Els consumidors són els principals estimuladors», ha assenyalat Lang Sheng, vicepresident de la Comissió d'Assumptes Legals.

El catàleg xinès de vida salvatge és un dels més rics del globus. Té 6.500 espècies vertebrades, la desena part del total. Més de 470 són originàries, com el panda, els micos daurats, el pangolí, el caiman xinès i el tigre del sud de la Xina. I el Govern xinès considera que 420 estan en perill. Moltes d'aquestes espècies sempre han estat habituals en la refinada gastronomia nacional. La novetat és la demanda abundant. En l'antiguitat només apareixien en els menús d'emperadors i classes nobles. L'allau de fortunes durant més de tres dècades d'obertura econòmica ha accentuat el drama. Els nou-rics, febrils col·leccionistes de concubines, mansions i automòbils, mostren el seu estatus social també deglutint ós o tigre.

Sumem-hi qualsevol funcionari de poca volada que pretengui impressionar o honrar els seus convidats amb un banquet pantagruèlic pagat amb la targeta del partit. Sumem-hi les creences tel·lúriques sobre les seves virtuts medicinals, ja sigui una vida longeva o més vigor sexual. I sumem-hi la destrucció dels seus ecosistemes pel ràpid procés d'industrialització i urbanització del país. El resultat és calamitós per a la fauna, sense necessitat d'afegir a l'equació els factors estrictament gastronòmics.

Notícies relacionades

PICARESCA / Els esforços xinesos contra el tràfic d'animals protegits, ja sigui per menjar-se'ls o per fer-ne medicines tradicionals, no han estat pocs ni tebis. Dos russos van ser detinguts l'any 2013 quan pretenien entrar al país amb 213 potes d'ós amb un valor que hauria superat els 300.000 euros. Una operació policial en nou províncies va acabar amb 24 traficants detinguts i 45.000 productes confiscats al març. Les autoritats van retransmetre en directe la destrucció de sis tones de marfil confiscades al mes de gener. I tres xinesos van ser detinguts a l'arribar a Hong Kong amb 14 banyes de rinoceront i pell de lleopard a les maletes setmanes enrere.

El problema, sovint, no són les lleis sinó el seu compliment. Un diari de Fujian va revelar que la policia no va trobar els pangolins que diversos restaurants de luxe havien publicitat durant la setmana perquè havien estat amagats.