Mapa de l'activitat sísmica a Catalunya

Mapa interactiu amb els principals terratrèmols registrats en els últims tres anys

La costa d'Alcanar i Vinaròs, nou punt calent

1
Es llegeix en minuts
MARTÍ MASSOT VILA / Barcelona

Catalunya és un país d'activitat sísmica moderada. En l'últim segle s'hi han produït un centenar de terratrèmols que han estat intensament percebuts per la població (terratrèmols amb magnitud superior a 4,5 en l'escala de Richter). Per trobar terratrèmols amb efectes devastadors ens hem de remuntar als segles XIV i XV, en especial al 1428, amb el terratrèmol de la Candelària (escala 6,5), amb l'epicentre a Camprodon, el més gran de la història de Catalunya.

Pirineus

Al mapa interactiu es pot apreciar que la zona amb més activitat sísmica al llarg dels últims tres anys són els Pirineus Centrals i Occidentals, fet que concorda amb les sèries històriques. Al Pirineu Oriental aquesta activitat és menor, si bé és on s'han produït els episodis concrets més potents històricament. Certs punts del litoral català completen els llocs de més activitat sísmica.

Projecte Castor

Notícies relacionades

El 2013 apareix un nou punt al mapa a causa de l'activitat de l'home: la costa d'Alcanar i de Vinaròs, la localització del projecte Castor. Entre els mesos de setembre i octubre hi va haver més de 600 sismes en aquest punt, dels quals al mapa només es recullen aquells amb una magnitud igual o superior a 2,5 (un total de 45). Més enllà de la gran quantitat de sismes, també és molt notòria la seva intensitat: amb més de tres terratrèmols superiors a magnitud 4 i 18 superiors a 3, magnituds més altes que la majoria dels altres sismes registrats en aquest període. Al mapa també s'observa que el 2012 i coincidint amb l'entrada en funcionament  d'aquest magatzem de gas ja es va produir algun episodi d'activitat sísmica.

Actualment l'activitat del magatzem està paralitzada pel Ministeri d'Indústria. No obstant, ACS (propietària d'un 70% del capital) va anunciar el mes passat que preveu reobrir la planta al llarg d'aquest any.