LLEI INVOLUTIVA

La majoria de grups del Parlament Europeu demana la retirada de la llei de l'avortament espanyola

Només el Partit Popular Europeu insta a remetre el projecte al Parlament espanyol

1
Es llegeix en minuts

La majoria de grups polítics del Parlament Europeu (PE) han reclamat la retirada de l'avantprojecte de llei de l'avortament proposat pel Govern espanyol, mentre que des del Partit Popular Europeu (PPE) han demanat que l'assumpte es deixi en mans del Parlament espanyol.

Iratxe García (PSOE), Raul Romeva (ICV), Willy Meyer (IU), Izaskun Bilbao (PNB) i Iñaki Irazabalbeitia (Aralar) han coincidit a mostrar el seu rebuig a la llei en el marc d'un debat sobre la salut sexual i reproductiva en el ple de l'Eurocambra que se celebra a Estrasburg (França).

"Europa no es pot quedar impassible mentre (el president del Govern espanyol, Mariano) Rajoy pretén acabar amb dècades de lluita de les dones. Aquesta llei vol imposar a totes les dones la moral d'una part de la població", ha dit l'eurodiputada Iratxe García. Meyer (IU), que com altres diputats ha mostrat al seu escó una pancarta amb el missatge "Nosaltres parim, nosaltres decidim", ha considerat que aquest avantprojecte de llei és conseqüència del "patriarcat fonamentalista ultracatòlic del Govern espanyol".

En les seves intervencions en el debat, Romeva, Irazabalbeitia i Bilbao han coincidit a reclamar una legislació europea del dret a l'avortament per garantir els mateixos drets a totes les ciutadanes europees.

Polítiques sanitàries per a cada estat

Notícies relacionades

De part del Partit Popular (PP), l'eurodiputada Teresa Jiménez Becerril ha rebutjat que l'assumpte es debati al Parlament Europeu i ha defensat que el seu partit té legitimitat democràtica per proposar la reforma tenint en compte la seva majoria a la Cambra espanyola. "Vostès (en referència a la resta de grups) es volen saltar les regles del joc democràtic que s'ha de jugar al Parlament nacional", ha dit Jiménez Becerril, que ha defensat que el Govern del PP "està legitimat" per portar a terme la reforma. "No admeto que ningú digui que el PP no defensa els drets de la dones, però es tracta de conciliar aquests drets amb el dret a la vida", ha afirmat.

Per part de la Comissió Europea, ha intervingut el seu responsable de Transport, Siim Kallas, que ha assenyalat que la qüestió de l'avortament queda fora de les competències de l'Executiu comunitari. "La definició de les polítiques sanitàries és un assumpte que depèn de les autoritats dels Estats membres", ha dit Kallas, que ha afirmat que en qualsevol cas aquestes polítiques sanitàries "s'han d'aplicar sense discriminació".