Tres de cada cinc noies reben insults masclistes de les seves parelles a través el mòbil

Un estudi del Govern alerta sobre el risc que la violència de gènere s'exerceixi a través de les xarxes socials

1
Es llegeix en minuts

Els joves utilitzen cada cop més el telèfon mòbil com a eina per enviar i rebre missatges d'assetjament i per controlar les seves parelles, i tenen molt baixa la percepció del risc que tenen de les noves tecnologies de la informació com nova forma d'exercir la violència. Són dues de les conclusions d'un estudi dut a terme per la Delegació de Govern per a la Violència de Genero al qual ha tingut accés la cadena SER.

L'estudi revela dades preocupants: tres de cada cinc noies reben missatges amb insults per part dels seus nòvios i amics de la seva colla. El 10% diu que aquests missatges els han fet sentir por. A més, Whatsapp, Tuenti i trucades del mòbil són els mitjans més freqüents per enviar i rebre aquests missatges masclistes.

En relació amb les conductes de risc de patir assetjament sexual a la xarxa o 'grooming' es calcula que un de cada quatre joves i adolescents penjaria a internet una foto seva que el seu pare o la seva mare no autoritzarien. Concretament el 17,4% de les noies i el 23% dels nois.

L'informe alerta a més de la pràctica de l'intercanvi de vídeos o fotos privades com una prova de confiança o com una prova d'amor entre la parella. Els investigadors creuen que aquest intercanvi és una porta oberta al 'sexting', perquè després aquestes imatges íntimes, de contingut eròtic o sexual, poden ser difoses per tot l'institut.

Notícies relacionades

L'estudi ha estat elaborat per grups d'investigació de la universitat i ha estat promogut per la Delegació de Govern per a la Violència de Gènere davant la preocupació pels joves i adolescents i les noves formes de violència que estan sorgint per l'ús de les noves tecnologies.

Es titula 'El ciberassetjament com a violència de gènere en els joves: un risc en la societat de la informació i del coneixement'. Té un doble objectiu: en primer lloc, posar de manifest l'extensió a les xarxes socials de les conductes violentes entre les parelles joves i adolescents i, en segon lloc, evidenciar la baixa percepció d'aquest risc entre aquest grup de població, que és la que més utilitza aquestes noves formes de comunicar-se.