Catalunya prohibirà per llei utilitzar animals als circs

El Parlament tramitarà la iniciativa, que recolzen tots els partits menys el PP i Ciutadans

Catalunya prohibirà per llei utilitzar animals als circs

QUIM ROSER

2
Es llegeix en minuts

Catalunya prohibirà a partir de l'any que ve als circs utilitzar en els seus espectacles animals per evitar maltractaments i el seu patiment, per la qual cosa incorporarà un nou article a la llei de protecció dels animals i serà la primera Comunitat de l'Estat que legisla sobre aquesta qüestió.

Cinc dels set grups del Parlament -CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP- han presentat aquest migdia una proposició de llei que introdueix un nou apartat en l'article 6 de la llei de protecció dels animals per estendre la seva aplicació de forma explicita als circs. En concret l'article 6 estendrà la protecció als "espectacles de circs amb animals, que inclou la prohibició d'instal·lació a tot el territori de Catalunya".

Els cinc grups de la Cambra que avalen la proposició de llei havien adquirit un compromís preelectoral amb l'associació animalista Libera, el president de la qual, Carlos López, s'ha mostrat molt satisfet, i ha elogiat que "una vegada més, el Parlament català torni a liderar la lluita en defensa dels drets dels animals".

Segons López, Catalunya serà la primera Comunitat que prohibirà als circs l'ús d'animals, si bé actualment ja hi ha 99 ajuntaments catalans que han prohibit la instal·lació d'aquest tipus de circs als seus respectius municipis i a tot l'Estat la xifra s'eleva a 133.

Presència residual

El diputat de CiU Josep Rull ha explicat que avui dia la presència de circs amb animals "és absolutament residual" ja que a Catalunya només n'hi ha un i ara mateix fa més d'un any i mig que no actua. "La societat ha avançat i amb ella la protecció dels animals", ha subratllat Rull, abans de recordar una frase de Mahatma Gandhi segons la qual "el nivell de civilització d'una nació es pot mesurar pel tracte que dispensa als animals, i amb propostes com aquesta avui Catalunya s'assembla més a la resta d'Europa".

Des d'ERC, el diputat Oriol Amorós ha recordat l'evolució històrica que ha tingut la protecció dels animals a Catalunya i ha destacat especialment la prohibició de les corrides de toros i que el Codi Civil Català "sigui el primer que reconeix que els animals no són coses, sinó éssers amb capacitat de sentir i que han de disposar de drets i protecció".

Segons Amorós, la prohibició d'utilitzar animals als circs es justifica perquè "hi ha una llarga sèrie de denúncies de maltractaments, ja que les condicions de vida són molt pitjors que als zoològics, sobretot per factors com la itinerància, l'explotació i finalment l'abandonament, quan ja no estan en condicions de seguir sent explotats".

'Correbous' i 'embolats'

Jordi Terrades, diputat del PSC, ha destacat que "una societat culta també s'ha de preocupar pel benestar dels animals", i ha afegit que "era un anacronisme que es permetés als circs fer espectacles amb animals".

Per part d'ICV-EUiA, Ortensia Grau ha afirmat que Catalunya avança "molt més de pressa" que la resta Espanya en matèria de protecció d'animals, tot i que encara queda camí per recórrer en aspectes com els ocells cantors, venda d'animals i els correbous i embolats.

Notícies relacionades

En sentit anàleg als altres grups, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha subratllat "la victòria aconseguida per les associacions animalistes i els ajuntaments", i ha assegurat que la seva organització lluita per "el màxim respecte als animals".

Els cinc grups promotors de la iniciativa, que són tots menys PPC i Ciutadans (C's), han admès que la principal 'assignatura pendent' segueix sent la prohibició de correbous i embolats, però han apuntat que també en aquesta qüestió "avancem".