ERC salva al cap polític dels Mossos

Tota l'oposició reclamava el cessament de Manel Prat per algunes de les polèmiques actuacions de la policia autonòmica

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / AGÈNCIES / Barcelona

ERC ha salvat avui el director general de la Policia de la Generalitat, Manel Prat, del fet que no hagi prosperat una petició de cessament de tots els grups de l'oposició per les suposades contradiccions a l'informar sobre successos com la mort d'un empresari al Raval o el cas d'Ester Quintana, la jove que va perdre un ull en la passada vaga general.

ERC ha votat aquesta tarda en el ple del Parlament junt amb CiU per evitar que prosperés una moció del PPC en què, després d'haver-se afegit una esmena del PSC, s'instava al cessament de Manel Prat.

El punt número 15 de la moció, en què s'exigia el cessament de Prat, ha estat votat favorable de PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans (C's) i la CUP, que han sumat en total 62 vots davant dels 69 contraris al text de CiU i ERC.

Crítiques

Entre crítiques de la majoria de grups a ERC pel sentit del seu vot, la diputada d'aquest partit Gemma Calvet ha explicat que Esquerra ha optat per realitzar "una oposició constructiva" i s'ha preguntat en què beneficiava demanar la dimissió de Prat.

Calvet ha admès, no obstant, que els vídeos difosos sobre la detenció i posterior mort de l'empresari Juan Andrés Benítez el passat 6 d'octubre, en què s'aprecia que podia havia estat repetidament esbatussat per vuit agents dels Mossos d'Esquadra, "reflecteixen unes circumstàncies molt greus".

Des de CiU, Lluís Guinó ha lamentat "que es vulgui aprofitar el context actual" i l'impacte creat amb la difusió dels vídeos "per enterbolir la imatge dels Mossos d'Esquadra", mentre que Calvet ha indicat als altres grups que la seva petició de dimissió "no els farà guanyar més vots entre els mossos".

Voluntat

En el que sí que Calvet ha coincidit amb la resta de grups és a demanar que "s'esgotin tots els mecanismes d'investigació" dels fets, i respecte als altres punts de la moció en què, per exemple, es demanava que Interior pagui íntegrament les armilles de protecció dels policies, ha recordat que en el debat de política general "això ja va ser aprovat".

Pere Calbó, del PPC, ha retret a CiU i ERC "la seva falta de voluntat negociadora" per assumir totalment o parcialment els 15 punts de la moció, mentre que Xavier Sabaté, del PSC, ha indicat que Prat "ha demostrat no tenir capacitat suficient per dirigir els operatius" i que a més, "no compta amb la informació suficient per evitar versions contradictòries sobre els fets".

Notícies relacionades

Segons Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, "ha comès l'error de mantenir  Prat" en el seu càrrec, i ha recordat "les seves recents paraules al voltant del cas d'Ester Quintana --que va perdre un ull al rebre l'impacte d'una pilota de goma, segons la seva versió--, a l'indicar que no sabia si seria l'última versió oficial que donava, perquè ja s'havia equivocat diverses vegades".

Sobre la mort del citat empresari, ha dit que "s'equivoca" el president de la Generalitat, Artur Mas, al dir que s'ha de veure tota la seqüència dels fets.