Carme Casas: "¿Us deixareu menjar per la situació?"

La lluitadora antifranquista i militant del PSUC, de 92 anys, insta a la mobilització ciutadana en un vídeo

’Sentit de responsabilitat’, el vídeo de Carme Casas. / periodico

1
Es llegeix en minuts
GEMMA VARELA / Barcelona

Carme Casas és una lluitadora de 92 anys. Els seus ideals la van portar a l'exili i a la presó durant la dictadura franquista. Ara, en plena crisi i en un context de retrocés en matèria de drets socials, insta en un vídeo a la mobilització ciutadana.

"S'ha d'obrir els ulls als companys de treball, a la família, als veïns i amics. ¿Què fareu?¿Us deixareu menjar per aquesta situació?", es pregunta Casas, que apel·la al sentit de la responsabilitat i demana que no es facin "barbaritats".

En un to combatiu, que recorda José Luis SampedroStéphane Hessel -tots dos morts aquest any-, Casas explica: "Hi ha gent que ha perdut la feina, té por i no farà res". L'activista, que opina que ni el Govern ni la dreta "ens ajudaran", acaba el vídeo assegurant que "s'ha de lluitar per les coses per les quals s'ha de lluitar".

Una dona compromesa

Militant de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i posteriorment del PSUC, Carme Casas va haver d'exiliar-se el 1939, al final de la guerra civil. A França va passar per diversos camps de concentració i va patir la persecució nazi.

Notícies relacionades

Sota el nom d'Elisa, va tornar a Espanya el 1943 per organitzar el moviment que, amb ajuda internacional, volia acabar amb el franquisme. L'ajuda no va arribar i Casas va ser empresonada durant dos anys a Madrid, acusada de comunista i per organització il·legal. El seu marit, Leandre Saún, també membre del PSUC, va passar 15 anys a la presó de Saragossa.

Casas -que viu a Tarragona- també va militar a CCOO, a ICV i va ser una de les fundadores de l'entitat Dones del 36, integrada per supervivents de la guerra civil.