INFORMACIÓ COMPARTIDA

El refilet de la policia local

El cap de la policia de Mollet i un agent de les Franqueses creen una xarxa de fils de Twitter que ja coordina policies de 50 municipis catalans

La plataforma no té cap mena de cost

Davant la pantalla 8Jaume González treballa amb la xarxa XIP 2.0 a la seu de la policia local de Mollet.

Davant la pantalla 8Jaume González treballa amb la xarxa XIP 2.0 a la seu de la policia local de Mollet. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
A. B.
MOLLET DEL VALLÈS

A Catalunya, les policies locals estan vivint la seva pròpia revolució 2.0. Ho fan soles, empeses pel voluntarisme de dos individus, el cap de la policia local de Mollet, Jaume González, i l'agent de les Franqueses Albert Costa. Sense pressupost i traient-se hores de temps lliure, els dos policies han aixecat una xarxa de coordinació que, com una sala de control virtual, funciona a través de Twitter i en què ja participen prop de 50 localitats.

Des de Mollet, el seu origen, la xarxa s'ha expandit per la província de Barcelona, sobretot al Vallès (Sant Cugat, Tordera, Maçanet, Caldes de Malavella, Caldes de Montbui, Parets, Montmeló, Lliçà d'Amunt i de Vall, Vallromanes, entre altres), i comença a penetrar a Girona i Tarragona. Actualment l'usen 30 policies locals, a més de 20 serveis de vigilants, que fan tasques de policia local a les localitats petites.

González la va batejar com a Xarxa Integrada Policial, sent popularment coneguda com a xarxa XIP 2.0. «Jo sempre he cregut en la importància de la coordinació. Les policies locals no podem estar aïllades les unes de les altres. I per coordinar-se bé fa falta la tecnologia. Per això vaig crear la xarxa XIP 2.0., perquè les policies locals d'una mateixa zona poguessin tenir una plataforma de comunicació comuna»,explica González.

S'asseu al darrere de la taula d'un despatx atípic per a un comandament policial. A les prestatgeries hi ha alineats una desena de llibres sobre internet i la revolució 2.0. Al seu ordinador, obre i tanca finestres del navegador, cadascuna amb un fil diferent de Twitter. La xarxa XIP 2.0 és la seva criatura, creada«en hores lliures per fer un acte de servei al país».

Canals tancats

Notícies relacionades

Cada policia tuiteja les seves incidències en canals accessibles només als usuaris. Hi ha el canal de Twitter de les localitats de l'entorn, que sol correspondre amb la delimitació d'una àrea bàsica policial dels Mossos. Després hi ha el regional, de molta més amplitud. A diferència de l'emissora tradicional, que només permet la comunicació de veu, la xarxa XIP 2.0, a l'usar Twitter, permet«penjar fotos, vídeos i localitzacions GPS», destaca el cap de la policia local de Mollet, que insisteix:«I tot a cost zero». A més, com que funciona per Twitter, els agents la poden consultar des dels seussmartphones.

¿Quina és la utilitat d'aquesta xarxa?«Permet a les policies locals conèixer les incidències que es produeixen a les localitats veïnes. Així, si hi ha un incendi o una inundació s'hi pot anar a col·laborar. En cas que es doni una actuació criminal greu en una localitat, la resta de policies locals de la zona poden conèixer la incidència en temps real i anar-hi a donar suport»,comenta González, que destaca les seves virtuts «en cas que s'hagin de muntar molt de pressa controls de carretera per evitar la fugida de l'autor d'un crim».